facebook
twitter

Икономика

Никой не знае колко данък ще се връща за имоти в курортите

385
Варна е един от градовете, въвели 5 промила за второ жилище. Сега общината трябва да преизчисли налога при 2 промила ставка.

Няма информация колко данъкоплатци вече са платили по-високи данъци за притежаваните от тях имоти в курортни селища, нито какви надвнесени суми трябва да връщат общините. Това заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, след като във вторник на извънредно заседание на комисията гласува отмяна на завишените данъчни ставки и връщане на старите. Поправката бе направена спешно, след като Конституционният съд обяви за противоконституционно по-високото облагане на имотите в курортите, които не са основни жилища и не се отдават под наем.

Всеки, който вече е платил по-високия налог ще може да избере дали общината да му възстанови надвнесената сума веднага, или тя да му бъде прихваната от други общински задължения, обясни Стоянова. Не е ясно и колко ще изгубят общинските бюджети. От Националното сдружение на общините също заявиха, че не разполагат с такава информация.

Инициативата за по-високото облагане на апартаменти и вили в курортите дойде от тогавашния вицепремиер Валери Симеонов, според когото по този начин ще се удари сивият сектор в туризма и поне 200 млн. лв. допълнителни приходи ще влязат в общинските бюджети. Според Менда Стоянова обаче тази прогноза е нереалистична. Тя призна, че начинът, по който е въведено по-високото облагане на даден имот, не гарантира, че ще се обложи нелегален доход от неговото отдаване под наем. Въпреки това ГЕРБ отхвърли ветото на президента, когато той атакува тази разпоредба.

РЕПЛИКА
"Трудно е със закон да се контролира нещо, което е хипотеза", коментира още Стоянова. В бъдеще контролът остава в ръцете на общинската администрация и НАП, които трябва да следят дали имотите се ползват от други лица, дали носят доходи и дали се плащат дължимите данъци.
 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

НАП отказва да изпълни съдебно решение на ВАС

10.06.2019

Мартин Георгиев

10959 6
И партиите, и Горанов са знаели за надплащането на субсидиите

06.06.2019

Таня Петкова

1136 3
Днес е последният ден за подаване на данъчните декларации

30.04.2019

105

Коментари

bD

Законодателност от висше качество. Тъпунгери!

Wolf ACE

Ще се повторя и тук, ама просто е много актуално -

"Идиот до идиота, мила моя майно льо..."...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×