Медия без
политическа реклама

Николай Събев уволни от БДЖ Даниела Везиева

Бившият служебен министър на икономиката бе уличена в плагиатство

30 Юни 2022
Даниела Везиева
БГНЕС
Даниела Везиева

Транспортният министър Николай Събев е освободил от поста председател на Съвета на директорите на БДЖ Даниела Везиева, съобщиха от министерството. Мярката е в съзвучие със стила на работа на министъра за чести кадрови смени в ръководеното от него ведомство.

В заповедта не се споменават мотиви и не се знае дали уволнението няма пряка връзка с уличаването на бившия служебен министър на икономиката в плагиатство.

В началото на месеца Комисията по академична етика към министъра на образованието публикува официалния си доклад по сигнала за плагиатство срещу бившата служебна министърка на икономиката. Според четиримата арбитри, "...при обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%.". "Налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си", пишеше в доклада, изпратен до просветния министър проф. Николай Денков.

Везиева бе назначена от Николай Събев в Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" в средата на март. Близо месец по-късно транспортният министър уволни и 81-годишният изпълнителен директор на железниците Йордан Мирчев. Той беше назначен на поста през януари, след като предишното ръководство бе сменено заради лошо мениджърско управление, организационни пропуски и забавен контрол по изпълнение на ремонтните програми.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата