Медия без
политическа реклама

Митниците правят засилени проверки за контрабанда към Австрия

Похвалиха се и със задържани шестима нелегални сирийски бежанци в микробус

07 Яну. 2024
Сред задържаните нелегални стоки са 120 000 къса цигари
БГНЕС/Архив
Сред задържаните нелегални стоки са 120 000 къса цигари

Агенция „Митници“ обяви, че от началото на 2024 г. е започнала да прави "засилени проверки на всички митнически и гранични пунктове, както и на територията на цялата страна, на стоки и товари, пътуващи от и до Австрия". Това било в изпълнение на ангажимента за засилен контрол по сухопътните граници, поет от България и Румъния към Австрия в подписания Анекс към решението за присъединяване на двете страни към Шенген.

Според данните, до 6 януари включително са извършени над 7200 проверки на превозни средства, включително транзитно преминаващи през България. "Използват се всички методи за митнически контрол – физическа проверка, сканиране с рентгенови системи, документален контрол. Проверяват се както превозваните стоки, така и кабините на товарните автомобили, леки, лекотоварни автомобили и автобуси", се казва в съобщението.

Според данните при внос в България или при транзитен превоз към Западна Европа са били установени нарушения при "близо 120 000 къса цигари и 5,5 кг тютюн, над 340 литра алкохол, 800 литра моторни масла, 1500 кг прах за пране, 5429 електрически инструменти, 10 500 детски играчки и 110 парфюмерийни продукта".

На излизащите превозни средства също се извършва засилен контрол и "са установени общо над 61 000 артикула - електронни наргилета, пълнители за електронни наргилета, ветеринарни лекарства и очила. Стоките са пътували от Австрия към Турция, но не са били надлежно декларирани".

Съобщава се и за задържани в микробус на ГКПП Ферибот Видин шестима сирийци в специално изграден тайник, които пътували към Австрия.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата