Медия без
политическа реклама

МФ обяви как ще се удължи законът за бюджета

26 Окт. 2022

Финансовото министерство публикува проектозакон за удължаване на действието на бюджетните закони за 2022 г. и през 2023 г, до приемането на нови текстове при действащо редовно правителство. Както "Сега" писа, МФ разработи три варианта на проектобюджет - базов, с орязване на дефицита и решение за удължаване на старите бюджети. На изслушване в парламента тази седмица финансовият министър Росица Велкова обясни, че не е редно служебното правителство да предлага базов закон с висок дефицит или проект с орязани политики и намален дефицит и единственото чисто решение е да удължи действието на сега съществуващите текстове. Така заради политическата криза България се кани да започне втора бюджетна година без действащ закон за бюджета и с прилагане на старите нива на финансиране от предходната година.

Предложеният проект за удължаване предвижда запазване на всички нива на социални плащания в рамките на постигнатото през тази година, както и вместване в разходите на разпоредителите с бюджет до нивата за същия период на предходната година. Служебното правителство обаче е оставило отворени някои врати за поемане на допълнителни разходи и повече гъвкавост, каквито не съществуваха в удължителния закон, действал миналата година до края на март.

Така например МС ще може авансово да поема повече разходи при кризисни ситуации от полагаемото се ниво при прилагане на лимитите от миналата година. Ще могат да се финансират и дейности, свързани с мигрантската криза, с високите цени на електроенергията, за подготовка на избори, за инвестиционни проекти, одобрени от НС.

МФ оставя възможност и за поемане на дълг на международните пазари. С тези нови емисии обаче ще може единствено да се погасява стар дълг - през март 2023 г. е падежът по стари задължения. Изрични текстове са записани и за даването на държавни гаранции по заемни споразумения на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и по програмата за финансова помощ за Украйна.

За да не възникват бюджетни дупки, е предвидено общите разходи на общините да са на нивото на тези за същия период на м.г., но конкретно разходите за издръжка и заплати да се изплащат в реалните размери. Същото е предвидено и за разходите за издръжка и персонал на НОИ и НЗОК.

Още по темата