facebook
twitter

Икономика

Камери в складовете за горива и алкохол ще снимат номерата на колите

Финансовото министерство се отказа от видеонаблюдение на производителите на цигари
389
 СНИМКА : ИЛИЯНА КИРИЛОВА

В данъчните складове, в които се съхраняват горива или са разположени съоръжения за производство на етилов алкохол и дестилати, трябва да се монтира видеонаблюдение. Камерите трябва да бъдат поставени на всички места, през които в обектите влизат и излизат транспортни средства, и да позволяват разпознаване на регистрационните номера.

Това предвиждат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, приети в сряда от правителството и предложени за гласуване в Народното събрание. Целта е да се осигури 24-часово дистанционно наблюдение от страна на митниците върху движението на акцизните стоки и да се сведе до минимум възможността те да напускат неправомерно данъчните складове. В началото на годината премиерът Бойко Борисов демонстрира как работи центъра на ГДБОП за 24-часово видеонаблюдение на преноса на гориво до бензиностанциите. "С такова видеонаблюдение на всеки кран, на всяко пристанище, на всяка гемия... Дете с пояс да влезе във водата, го виждаме", похвали се тогава премиерът.

От първоначалния вид на законопроекта обаче е отпаднало задължението и лицензираните складове за производство и съхранение на тютюневи изделия да въведат видеонаблюдение. Финансовото министерство се е съобразило с възраженията на тютюневите компании, които смятат, че подобна мярка е неоправдана. Причината е, че от 19 май тази година всички производители и търговци на тютюневи изделия вече са длъжни да поставят идентификационен номер на всяка опаковка цигари, за да се проследи движението й по веригата от производителя до крайната продажба.

Затяга се контролът и върху предприятията, които използват в производството си като суровина енергийни продукти, спирт или други акцизни стоки, които иначе са освободени от заплащането на налога. За тях все пак няма да се налага да се монтират камери за видеонаблюдение, каквото бе първоначалното намерение на финансовото министерство. Тези производства обаче трябва да въведат автоматизирани системи за отчетност, до която достъп да имат митниците. Предприятията, в които се използват като суровина рискови акцизни стоки като бензин, газьол, керосин и тежки масла трябва да въведат и уреди за измерване на количествата.

Финансовото министерство е разхлабило първоначалния вариант на законопроекта, след като работодателските организации остро реагираха, че редица индустрии като производствата на бои, лакове, козметика, лекарства, битова и индустриална химия се товарят с огромни разходи за монтиране на камери и измервателни уреди в производствените помещения и складове. Изискването за измервателни устройства и онлайн връзка с Агенция "Митници" остава за предприятията, които произвеждат разтворители, антикорозионни течности и кофражни масла, тъй като при тях рисковете да се отклоняват освободени от акциз стоки е най-голям, смятат от финансовото министерство.
 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Големите петролни компании плашат с бензинова криза

03.07.2020

4215 19
Държавата затяга контрола в данъчните складове на "Лукойл"

07.05.2020

1321 10
ГЕРБ изненадващо даде заден за камерите в акцизните складове

10.03.2020

МИЛА КИСЬОВА

2933 8

Коментари

виждащ
какви бяха тия контрабанди с горива, къде от 10 години не могат да ги преборят. Толкова гориво в Саудитска Арабия няма колкото у нас се краде. Всички щяхме като шейхове да живеем ако не бяха горивокрадците

Влез или се регистрирай за да коментираш