facebook
twitter

Икономика

И цветните печати не спряха измамите при агнешкото

965
Илияна Кирилова
Много българи се изкушават от празничните намаления, но понякога това крие рискове. Затова трябва да се следи дали месото се съхранява в хладилници и дали разполага със съответните документи за произход, качество и годност.

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) отново удари на камък с контрола върху произхода на агнешкото. Тази година за първи път БАБХ въведе задължително маркиране на месото с цветни печати - син за българското и червен за вносното месо. Но и тази мярка не върши работа, защото се оказа, че много търговци формално спазват изискването, но всъщност "татуировките" са или много размазани, или съвсем бледи и на практика не казват нищо на купувачите.

В навечерието на Великден български производители алармират за нарушения в продажбите на агнешко месо в големите търговски вериги. "Има някакво подобие на печат. Подали сме сигнал и очакваме БАБХ да си свърши работата", обяви председателят на Националната овцевъдна асоциация Симеон Караколев пред Нова тв.

Според информация на овцевъдите част от месото идва от Македония през Гърция. А липсата на ясна информация какво е месото и откъде идва, създава множество хипотези. "Това може да е месо, което гръцките търговци не го желаят. Тоест имало е една голяма заявка, гърците са казали: "Ние не я искаме. И сега какво да го правим, какво да го правим - българите ще го изядат. Те са свикнали да ядат боклуци", добави Караколев.

От БАБХ вече са започнали проверки. "В единия обект установихме месо, отгледано в България с необходимите документи, както и новозеландско месо също с необходимите документи. В другия обект установяваме агнешко с нечетлив печат на три от трупчетата. Там, където установим нечетлив печат, го възбраняваме", увери д-р Станимир Спасов от агенцията по храните. Оттам съветват потребителите да пазаруват от лицензирани търговски обекти и да следят за срока на годност и произхода на месото.

Ключови думи:

агнешко, Великден
Все още няма коментари

Още

1800 човека са потърсили помощ в "Пирогов" по празниците

29.04.2019

397 2
Честито Възкресение Христово!

28.04.2019

1091 21
Великденска приказка

25.04.2019

Клошарл Перо

1005 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×