Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хлябът не поевтиня въпреки 0% ДДС

Независимо от по-ниската цена на пшеницата и компенсациите за ток у нас хлябът е с 34% по-скъп отпреди година

21 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Премахването на ДДС не е довело до трайно намаление на цената на хляба. Въпреки, че от средата на 2022 г. четворната коалиция направи нулева ставката на данъка за хляба и за брашното, поскъпването на крайния продукт е продължило в следващите месеци, независимо, че пшеницата поевтинява значително у нас и на международните пазари.

За несбъдналите се очаквания производители и търговци да спрат повишението на цените на хлебните изделия, става ясно от Agri-food Data Portal на Дирекцията по земеделие на Европейската комисия, цитирани от икономиста Лъчезар Богданов. В пост във Фейсбук той прилага графика от въпросната дирекция, която проследява движението на цените на пшеницата и хляба една година след избухването на войната в Украйна.

Графиката показва, че ценовият пик за пшеницата през май и юни е преодолян и в момента суровината е с 19% по-евтина от януари 2022 г. преди избухването на войната. В същото време хлябът у нас продължава да поскъпва на фона на успокояване и на цените на електроенергията и компенсациите, които ползва бизнесът за потребеното количество ток.

"В заключение – цената на пшеницата през януари 2023 г. е с 9% (средно за ЕС) и 10% (в България) над цената от януари 2022 г., докато на хлябът и хлебните изделия са с 34% по-скъпи в сравнение с преди 12 месеца.
Това, освен друго, показва и че намалението (а тук – премахването изцяло) на ДДС не се пренася към потребителите чрез по-ниски крайни цени. Може би това ще е предупредителен сигнал към политиците, когато (отново) започнат да се упражняват в популизъм върху данъчната система", коментира икономистът.

 

Още по темата