Quantcast
Горанов иска данъчните да конкурират инспекторите по труда | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Горанов иска данъчните да конкурират инспекторите по труда

В сенчестата икономика се въртят 23 млрд. лв. годишно, изчисли КНСБ
472
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Финансовото министерство, НАП и митниците денонощно мислели как да противодействат на сивата икономика, но борбата е неравна, коментира Владислав Горанов.

Министърът на финансите Владислав Горанов иска нови правомощия за инспекторите от НАП. Според него данъчните служители трябва да могат да правят проверки като колегите си от Главната инспекция по труда (ГИТ) и да налагат санкции за наети на черно работници. Горанов сподели идеята си на дискусия за ограничаване на недекларираната заетост,  организирана от КНСБ.

Сега, ако инспекторите на НАП установят липса на трудови договори и укриване на осигурителни плащания, трябва да се обърнат към ГИТ за санкциониране на нарушенията. Затова много често проверките се правят от екипи, в които участват кадри на двете институции.

По данни на КНСБ има намаление на сивата икономика през последните 10 години, но тя все още е над 20%. "На сиво, без яснота откъде  идват и къде отиват, се въртят повече от 22 - 23 млрд. лв. всяка година", посочи лидерът на синдиката Пламен Димитров. Строителството и автосервизите са секторите, в които най-много се укриват данъци и осигуровки. Над 80% от авторемонтите се извършват от сенчести фирми. Все още много хора на хартия се осигуряват на минимална заплата, макар че взимат повече. "Всяка майка, осигурявана на минимума, губи около 4800 лева за периода на майчинство. А натрупаните пари за пенсии на работещите по документи на най-ниската заплата са минус 50 000 лева", дадоха примери от профсъюза. 

Горанов обясни, че финансовото министерство, НАП и митниците денонощно мислели как да противодействат на сивата икономика, но това било "неравно състезание с тези, които като бизнес модел и начин на живот искат да избегнат данъците". Затова министърът призова гражданите да се включат в битката с нетърпимост към тарикатите. Новият министър на труда Деница Сачева вметна, че сивата икономика се дължи на липса на "данъчен морал". Данните на МТСП за сивите доходи се разминават с тези на КНСБ. Според министерството у нас само 15.9% от работещите получават сенчести възнаграждения - при средно европейско равнище 16.3%. 

Горанов се похвали с прословутата Наредба Н-18, която била мощно оръжие срещу сенчестия сектор. Наредбата предизвика големи проблеми за бизнеса с новите изисквания към фискалните устройства и софтуерите за управление на продажбите и все още не е влязла напълно в сила. Според министъра тя затягала максимално контрола върху всички процеси. "Ако успеем да затворим сивия оборот на входа, тогава няма как да се реализира неформалната заетост, защото ако в един ресторант няма укрит оборот, то няма как на сервитьора да се плати под масата", обясни Горанов. 

 

Още

НАП почисти Владислав Горанов след дълга ревизия
Синдикатите поискаха 1500 лв. минимална заплата в университетите

19.07.2022

ТАНЯ ПЕТРОВА

3859
Над 2 милиона души у нас мръзнат през зимата

09.07.2022

2380