Медия без
политическа реклама

Експерти: Втората COVID-вълна ще удари по-леко икономиката

09 Ноем. 2020
Илияна Кирилова

Пораженията върху икономиката от втората вълна на COVID-кризата у нас се очертава да бъдат два пъти по-малки в сравнение с пролетта заради по-меките мерки и ограничения, които се налагат. Поради тази причина българската икономика ще понесе по-малко щети в сравнение с държавите от еврозоната, голяма част, от които преминаха отново към локдаун.

Това коментират анализаторите от Euler Hermes - водеща компания за застраховане на търговски кредити по света и у нас. От Euler Hermes прогнозират 3,8% спад на БВП на България за 2020 г. и 7.6% за еврозоната. За региона на Централна и Източна Европа застрахователят очаква икономически спад от 5,2%.

Очакванията са през последното тримесечие да не пострадат съществено сектори като индустрията, селското стопанство и строителството.

В същото време не се предвижда и толкова бързо възстановяване на европейските икономики, каквото бе наблюдавано през третото тримесечие на 2020 г. - просто хората и компаниите ще останат скептични и консервативни в харченето на спестяванията си в очакване на евентуален трети локдаун, посочват от Euler Hermes. Експертите смятат, че постепенно подобрение може да започне след Великден на 2021 г. със затоплянето на времето и очаквания старт на прилагане на ваксина срещу COVID-19.

За догодина Euler Hermes прогнозира за България ръст на БВП от 3,2%, което е над очакванията на правителството, но и под очакваното средно ниво за региона. Предвижданията са възстановяването да започне с ръст на БВП в Еврозоната за 2021 година от 4,1% и за региона на Централна и Източна Европа от 3,5%.

ОБОРОТИ И ПРОИЗВОДСТВО

С 6.7% са намалели оборотите в търговията на дребно през септември в сравнение със същия месец на 2019 г., отчете днес НСИ. Най-силно са паднали продажбите на автомобилни горива - с 15.2%, на облекла и обувки - с 15.1% и на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 10.5%.

В същото време някои сектори се радват на продажбите по време на корона-кризата. Така например търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет се е увеличила с цели 54% в сравнение със септември 2019 г. Търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита също бележи нарастване с 4.2% за последните 12 месеца.

НСИ отчита, че в сравнение с август оборотите в търговията на дребно през септември леко нарастват с 2.8%.

В строителството в сравнение със септември миналата година се наблюдава спад с 1.7%, но пък в сравнение с август има лек ръст от 1.5%. На годишна база намалява само сградното строителство - с 5.8%, докато изграждането на инфраструктура се повишава с 4.1%.

Индексът на промишленото производство също расте спрямо август, но на годишната база спадът през септември е 2.6%.

Спрямо септември 2019 г. производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е намаляло със 7.1%. В добивната промешленост спадът е с 2.4%, а в преработващата промишленост - с 1.9%. Сред преработвателните предприятия с най-съществен спад е производството на тютюневи изделия - с 33.0%, обработката на кожи и производството на обувки - с 26.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 26.2%, производството на облекло - с 14.9%. В същото време е нараснал индексът на производството на основни метали - с 15%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 11.6%, производството на мебели - с 8.6%.

 

Още по темата