Медия без
политическа реклама

ДНСК чак сега разбра, че Мирянова се надзирава сама за "Златен век"

Дирекцията съвсем се оплете в обясненията си за небостъргача в "Лозенец"

29 Март 2019
Шефът на ДНСК Иван Несторов (вдясно) и заместникът му Петър Духлински
БГНЕС
Шефът на ДНСК Иван Несторов (вдясно) и заместникът му Петър Духлински

Дирекцията "Национален и строителен контрол" не установи проблем със строителното разрешително на фирмата "Артекс" за изграждането на небостъргача "Златен век" в квартал "Лозенец". Това заяви шефът на дирекцията Иван Несторов на пресконференция вчера. Според него сградата "не може да бъде обявена за незаконна", защото имала "редовно издадени строителни книжа". 

До кога е валидно строителното разрешително обаче, остана пълна мистерия. Преди дни главният архитект на София Здравко Здравков направи изказване, че то е изтекло 2017-2018 г., но ДНСК е институцията, която можела да се произнесе дали е законен строежът.

Несторов първо заяви, че би трябвало разрешителното да е валидно до 2020 г., с което внесе още повече неяснота по казуса. После обаче призна, че все още не е ясно дали книжата са изтекли. Според него това ще се реши от Софийския административен съд, където тече проверка по жалба на "Сдружение Лозенец".

От ДНСК не успяха да обяснят и това дали строежът на сградата е законен по новите правила на Закона за устройство на територията (ЗУТ), но считат, че е валиден заради издадената заповед за удължаване срока на строежа през август 2018 г. от главния архитект на София Здравко Здравков, с което прехвърлиха топката на него.

В крайна сметка Несторов се оправда със съдебното производство от Инициативния комитет "За Лозенец". Никола Вапцаров от комитета е внесъл жалба в Административен съд-София за бездействие от страна на регионалното министерство и ДНСК, които не са спрели разрешението за строеж. "Съдът е този, който ще прецени кой прав, кой крив" заключи Несторов. 

Шефът на контролния орган се оправда и с прокуратурата и съда. През април 2018 г. Софийската градска прокуратура е постановила проверка за небостъргача. Почти година по-късно резултатите още не са ясни.

Все пак някакъв резултат от активността на органите ще има. Строежът на "Златен век" ще бъде частично спрян на местата, където има установени нарушения, заяви на брифинга зам.-шефът на ДНСК Петър Духлински. Най-голямото нарушение, което са установили от дирекцията, е, че арх. Весела Мирянова в качеството си на възложител и строител е изпълнявала от 2013 г. и ролята на надзор в проектирането и строителството, което е забранено от закона. Това значи, че на практика тя е контролирала сама себе си. Санкцията за подобни действия е от 30 до 50 хил. лв. Въпреки направените досега 4-5 проверки от ДНСК, това излиза наяве чак сега, а обяснението е, че досегашните инспекции били само частични. Досега са били сменени 3 надзорни фирми, като последната е собственост на Мирянова - "Стройконтрол инженеринг".

НА ДРЕБНО

От проверките, които е извършила ДНСК  на 20 и 26 март 2019 г., по сградата са констатирани и някои неточности по строежа. Единият проблем е по отношение на конструкцията и по-точно автомобилните платформи и съоръжения,  чрез които трябва да се осигури паркирането в гаражите под сградата. При тях липсват предвидените по проект шахти. Освен това сградата не е обезопасена с предпазна мрежа и има опасност от падащи предмети, подчерта Духлински. Други забележки на ДНСК са за разполагането на фургони.  В съседния поземлен имот контролът установил, че няма укрепване на изкоп, което може да представлява опасност от инциденти.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата