Медия без
политическа реклама

България се нарежда до Румъния и Индия по защита на собствеността

Държавите, в които имотите и авторските права се крадат лесно, са по-корумпирани и бедни, сочи глобален доклад

24 Ноем. 2020ЮЛИАНА БОНЧЕВА

България определено не е сред държавите, където граждани и фирми могат да се чувстват спокойни за своите притежания - физически и нематериални, от колата, апартамента, нивата до патентите и марките. Това показва новото проучване "Международен индекс "Право на собственост", представено у нас от Института за пазарна икономика. То обхваща 129 страни, в които се произвеждат 98% от световния БВП и в които живеят 94 процента от населението на света. Макар че е член на престижното европейско семейство ЕС, България се намира на не особено престижното 55-о място, като "съседи" са й  Румъния и Индия.

Своебразната класация се прави за 14-а поредна година. Авторите от Алианс „Право на собственост” изследват три групи критерии: правна и политическа среда, право на физическа собственост и право на интелектуална собственост.

Начело в ранглистата са Финландия, Швейцария и Сингапур. Топ 10 се допълва от Нова Зеландия, Япония, Австралия, Нидерландия, Норвегия, Люксембург, Дания.

На дъното са Хаити, Йемен и Венецуела . 

Къде е България

В тазгодишното издание на индекса България отбелязва слаб ръст, но е много далече от първенците. "Балът" й остава под 6 точки при максимални възможни 10. 

 

Слабият ръст, предвид ниската база, особено за европейска държава, представя изключително незадоволителното ниво на защитата на правото на собственост в страната, коментират експертите на ИПИ. 

Тревожно ниски остават резултатите в областта на правната и политическа среда (4,9 т.) - доказвайки за пореден път слабостите в независимостта на съдебната власт, върховенството на закона, политическата стабилност и контрола над корупцията. 

В областта на правото на физическа собственост (6,4 т.), въпреки че защитата на правото на физическа собственост нараства, няма подобрение при индикаторите за регистрация на собственост и достъп до заеми.

Индикаторите за защита на правото на интелектуална собственост (5,9 т.) показват, че липсата на защита на правото на интелектуална собственост и широко разпространеното пиратство на авторски права продължават да са сред големите проблеми в страната. В тази категория индикаторът с най-висока стойности остава патентната защита, който нарасна след промените в Закона за патентите и Закона за марките през 2017 година.

 

Индексът „Право на собственост” още веднъж показва изключително притеснителните проблеми в правната среда в България, както и липсата на значително подобрение. Това води до по-ниски доходи и стандарт на живот, по-високо неравенство, по-малко инвестиции, повече корупция, е генералният извод от проучването. 

 

"Индексът" показва как защитата на правото на собственост влияе върху благосъстоянието. За целта държавите са разделени на пет групи (квинтили). Първенците в класацията (първите 20% от изследваните държави) се радват на 16 пъти по-висок доход на човек от населението в сравнение със страните на дъното (последните 20% от включените държави), коментират от Института за пазарна икономика. 

Анализът показва, че по-добрата защита на правото на собственост води до повече инвестиции, по-ниско неравенство в доходите, по-висок стандарт на живот, повече иновации и по-голяма равнопоставеност между половете.

Ключови думи:

индекс, ИПИ

Още по темата