Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" вдига цената с 36% от 1 ноември

01 Ноем. 2023
Азерският газ остава важна "котва" за цената на природния газ за българските потребители, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.
БГНЕС
Азерският газ остава важна "котва" за цената на природния газ за българските потребители, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов.

През ноември "Булгаргаз" ще доставя на клиентите си природен газ с цена 82,12 /MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).  Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране на заседанието си днес, като на практика одобри разчетите на държавното предприятие, обосноваващи поскъпване с 36% спрямо октомври.

Новата цена отразява котировките на международните газови пазари, посочват от КЕВР.

Регулаторът посочва, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар за ноември е осигурено от четири различни източника. В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/ по дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват малко над една трета (35,64%) от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

„Булгаргаз“ е сключил и три месечни договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура.

Въпреки неблагоприятните външни ценови фактори регулираната цена за ноември е над 10% по-ниска от цената на европейските газови пазари, изтъкват от енергийната комисия. 

„Независимо че през зимните месеци доставяният от Азербайджан газ намалява като дял в общите количества, той остава благоприятен фактор за България, тъй като неговата цена не е обвързана с цените на международните газовите пазари. Благодарение на това цената за българските потребители – битови и стопански - остава съществено по-ниска в сравнение с другите европейски страни“, коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

 

Основните фактори със съществено влияние върху регулираната цена на газа са значителният ръст на ценообразуващия индекс TTF „месец напред“ за ноември, увеличените количества за доставка за предстоящия отоплителен сезон и негативното влияние на военните конфликти в Украйна и Близкия изток върху международните пазари, посочват от КЕВР. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата