facebook
twitter

Икономика

БТПП: България е икономически свободна, но условията за бизнес са лоши

370
Pixabay

България се оказва истински икономически парадокс - страната има напредък в областта на икономическата свобода и конкурентоспособността, а в същото време условията за правене на бизнес у нас продължават да се влошават. Тази объркваща картина очертава прегледа на позициите на страната ни в световните икономически класации, съставен от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) за отминалата 2018 г.

България запазва позициите си в "Индекса на икономическата свобода" на фондация „Херитидж“ и на списание „Уолстрийт джърнъл“. Изкачва се и с две позиции нагоре до 46-о място в индекса на „Икономическа свобода по света” на канадския институт „Фрейзър”. Страната напредва и в „Индекса на човешко развитие“ на ООН - от 56-о място през 2016 г. на 51-во през миналата година. Лондонският институт Легатум поставя България на 47-мо място от 149 страни в своята класация на просперитета. Страната отбелязва подобрения и в „Индекса на право на собственост“ на Property Rights Alliance (63-то място), „Индекса на логистичните услуги“ на Световната банка (52-ро място) и „Индекса за готовност за е-правителство“ на ООН (47-о място).

Фрапиращото е, че на този фон България се срива на 59-о място в класацията на Световната банка за условията за правене на бизнес. През 2017 г. сме били на 50-о място. Отбелязваме спад и в класацията за най-добри страни за бизнес на списание "Форбс"  - с 12 позиции до 46-о място.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

София е 19-a в света по поскъпване на жилищата

15.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

850 2
Лошите пътища и липсата на кадри правят България неконкурентна

10.10.2019

АЛИСА ИВАНОВА

928 7
Бюрокрацията убива предимствата на ниските данъци в България

02.10.2019

Жечко Димитров

1059 2

Коментари

SvSophia
снимка на SvSophia

условията за бизнес са лоши

Важното е, че условията за нормален живот са просто супееер 😜

Влез или се регистрирай за да коментираш

×