facebook
twitter

Икономика

Бизнесът поиска да се "озаптят" непосилните тол такси

Тировете може да започнат да заобикалят България, предупреждават големите работодателски организации
945
Снимка: Архив
Навсякъде по света тол такси се събират само за магистрали, както и за големи тунели и мостове. У нас планът е такси за разстояние да се събират дори по третокласни пътища.

Калпавите държавни регулации предизвикват все по-масовия отпор на бизнеса. Големите работодателски организации изпратиха писмо до трима министри, с което настояват проектотарифата за тол таксите да претърпи сериозен ремонт, защото в противен случай ще удари жестоко икономиката. Ден по-рано Българската стопанска камара обяви, че ще заведе дело във Върховния административен съд срещу сдобилата се с печална известност Наредба Н-18 за касовите апарати, която подлуди стотици хиляди фирми. БСК прикани всички засегнати браншови организации да се присъединят към съдебния иск. Отделно ще бъде изпратен сигнал до ЕК, защото според бизнеса Наредба Н-18 нарушава европейското законодателство.

Транспортният бранш от седмици наред предупреждава, че ако проектът за тол таксите бъде приет в сегашния си вид, ще поскъпнат всички автопревози на пътници и товари, а това ще отприщи инфлационна лавина, защото ще доведе до вдигане на цените на всички стоки и услуги. В понеделник КРИБ настоя въвеждането на тол системата да се отложи за догодина. В сряда Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП) излязоха с обща позиция срещу непосилно високите пътни такси, които тежките камиони и автобусите ще трябва да плащат от 16 август. Те изпратиха общо писмо до вицепремиерите Томислав Дончев и Мариана Николова, до регионалния министър Петя Аврамова и до шефа на пътната агенция Георги Терзийски, в което на пръв поглед се съдържат градивни предложения, но по същество те са и тежка критика за небрежния и непрозрачен начин, по който е подготвена проектотарифата.   

Едно от предложенията до властта е да бъде извършено задълбочено проучване за равнището на таксите "в държавите от основните маршрути и дестинации на международния автомобилен трафик, преминаващ през нашата страна, а също и на алтернативните трасета през Гърция, Македония, Сърбия и мултимодалния транспорт. Което означава, че в момента липсва оценка за риска тировете да започнат да заобикалят България заради високи тол такси. 

В писмото се настоява национално представителните работодателски организации и съответните браншови организации на превозвачите да бъдат включени в обсъждането на размера на таксите и в определянето на шосетата, по които тежките превозни средства  ще бъдат таксувани за изминати километри. Това искане не е случайно - досега администрацията работеше "на тъмно", без консултации с бизнеса, който ще трябва да плаща новите такси. До момента регионалното министерство и АПИ бягат от всякаква отговорност, оправдавайки разчетите за тол системата с наетия от правителството консултант - екип от Световната банка.  

Бизнесът посочва в писмото си и че предварителните разчети очертават значително повишаване на тежестта за българските превозвачи и от там - скокообразно нарастване на цената на товарните превози. И затова предлага тол системата да стартира с ниски такси и с малък обхват на пътища, а след първата година да се направи сериозен анализ как новата тарифа е повлияла на трафика и на цените. Едва след това да се мисли за плавно увеличение - например в рамките на пет години, препоръчват работодателите. Те подчертават, че не са против въвеждането на "тол системата",  дори смятат, че България закъснява с тази реформа. Но в същото време трябва да се отчитат всички ефекти за бизнеса и за потребителите, така че да не се допускат шокове.

За да илюстрира ефекта от тол таксите, Миролюб Столарски, представител на автотранспортния бизнес, даде следния пример: "От 18 филийки в хляба три ще отиват за тол такса, четири - за ДДС, а останалото - за разходи и печалба на производителя".

 

 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов пробва да се скара на Пеевски за намаляването на ДДС

05.06.2019

13098 57
Властта сее фалшиви новини за тол системата
Гърция отменя тол-таксите в деня на евровота

23.05.2019

463

Коментари

Дагоев

Не се притеснявай. Превозвачите ще се пренесат във Франция какъвто е замисъла

Влез или се регистрирай за да коментираш

×