facebook
twitter

Икономика

„Автомагистрали“ купува нова тежка техника

449
МРРБ

Държавната компания „Автомагистрали“ купува нова тежка техника. Става дума за 20 тежкотоварни автомобила и 11 строителни машини - булдозери, колесни багери, верижни багери, челни товарачи, валяци, комбинирани багери. Това става ясно от съобщение на регионалното министерство, разпространено до медиите вчера.

В края на миналата година Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) "назначи" с вътрешна поръчка "Автомагистрали" за изпълнител на участъка от магистрала "Хемус" от Боаза до пресичането с пътя Русе - Велико Търново. Това са 134.14 км, като за тях правителството отпусна близо 1.35 млрд. лева. Решението бе изненадващо, тъй като дружеството се занимава с поддръжка на участъци от вече построените магистрали и няма нито достатъчно хора, нито техника за подобно мащабно строителство.

Скромните мащаби на държавното предприятие веднага породиха предположения, че то всъщност ще разчита на "помощта" на някои от големите играчи в пътностроителния бранш. Под натиска на опозицията и на медиите регионалният министър Петя Аврамова бе принудена в края на февруари да огласи справка за договорите, които "Автомагистрали" е сключило през последните години. Оказа се, че през ноември миналата година предприятието е подписало петгодишни "рамкови договори" за "различни дейности", договори за наем на техника и контракти за доставка на материали с осем известни компании - " Главболгарстрой", "ПСТ Груп", "Геострой", "Грома холд" (новото име на "Агромах"), "Галчев инженеринг", "Пътища и мостове", "Инфрастроежи"  и "Инжстройинженеринг". 

Сред най-впечатляващите нови машини е 40-тонен булдозер, разработен в Япония. „Той е толкова мощен, че може да прегази танк. Не му отстъпват по сила и новите верижни багери с тегло 36 т и 22 т.  Кофата на такъв багер „яде“ скалата като пясък“, цитира официалното съобщение главния инженер на фирмата Евгени Генчев. Подчертава се, че за покупката се използват средства на дружеството, без да се уточнява цена.

Гордостта на компанията е машината на „Крамер“, която се използва за ремонт, поддръжка и изграждане на виадукти и мостови съоръжения и е единствена в България. Обслужва се от специален екип, а работата й на ден осигурява близо 2000 лв. приход за компанията, тъй като се отдава под наем на частните строителни фирми, подчертават от министерството. Вероятно и част от новата техника ще се използва по същата схема. Плановете засега са строителството на новия участък от "Хемус" да започне "през пролетта на 2019 г."

Все още няма коментари

Още

Правителството обещава магистрала София - Белград до 2021 г.

20.07.2019

1208 17
Движението по част от магистрала "Тракия" спира днес

20.07.2019

749
Утре за час ще бъде спряно движението по магистрала "Тракия"

19.07.2019

1834 1

Влез или се регистрирай за да коментираш

×