Медия без
политическа реклама

840 туроператора поискаха 64 млн. лв. грантове при бюджет от 10 млн.

21 Окт. 2020МИЛА КИСЬОВА
Илияна Кирилова

840 туроператори и агенти са подали заявления за безвъзмездна помощ от ОП "Иновации и конкурентоспособност" за преодоляване на последиците от COVID-пандемията, съобщиха от Министерството на икономика.

Бюджетът на помощта е 10 млн. лв., а поисканите пари според постъпилите заявления надхвърлят 64 млн. лв.  Фирмите имаха осем дни да кандидатстват онлайн чрез Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), като максималната сума на гранта, който може да получат, не трябва да надхвърля 10% от оборота им за 2019 г., както и прага по de minimis от 200 000 евро.

Предстои оценка на заявленията, която по думите на министъра на туризма Марияна Николова трябва да приключи максимално бързо в рамките на месец. Средствата одобрени като безвъзмездна помощ може да бъдат използвани единствено за оперативни разходи, чиято стойност се калкулира в цената на предоставяната туристическа услуга.

Браншовите организации на туроператорите и агенциите тези дни обявиха на пресконференция, че подобно подпомагане е символично и то не може да реши огромните затруднения, пред които са изправени фирмите. За пропаднали заради COVID-пандемията  почивки и екскурзии туроператори дължат над 300 млн. лв. на свои клиенти. Срокът за изплащането им започва да тече от март 2021 г., като само 40% от потребителите са приели да вместо връщане на парите да получат ваучер за алтернативна почивка. Туроператорите поискаха 155 млн. лв. спасителен транш от държавния бюджет под формата на нисколихвени заеми, за да се разплатят с клиентите си.

Още по темата