facebook
twitter

Икономика

До 3000 лв. ще е глобата за четвърто прасе в задния двор

Промените предвиждат "други лица" да помагат на ветеринарите при контрола при заболявания
3 178
 Илияна Кирилова
Според мотивите в законопроекта на Министерския съвет размерът на глобите и санкциите трябва да има "дисциплиниращ ефект". На снимката: земеделският министър Десислава Танева.

Малко след като земеделското министерство въведе строг лимит за броя на прасетата в "задния двор" -  не повече от три, държавата готви солени санкции за стопаните, които отглеждат повече животни. Големи глоби ще има за всички малки и големи ферми, които нарушават правилата за отчетност, за профилактика, за предприемане на мерки при зараза и т.н. Това предвиждат промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, публикувани за обществено обсъждане.

От 300 до 3000 лв. се предвижда да бъде глобата за стопанин, който отглежда животни в обект, нерегистриран по определения от закона ред. Това се отнася за домашните стопанства. За фермите санкцията ще е от 1000 до 4000 лв. Условията за регистрация са доста утежнени, макар самата тя да е безплатна. Необходимо е да се представи нотариален акт или удостоверение за търпимост, които се издават от кметството на населеното място. Отпада задължението стопаните да подават лично заявления в областната агенция по безопасност на храните. Те ще могат да подават документи в кметството. 

Отказ на стопани да унищожи болни животни, ако ветеринарните власти са разпоредили това, ще се наказва с до 1000 лв. при първо нарушение и до 3000 лв. при повторно. За фирмите санкциите започват от 3000 лв. до 5000 лв. при второ провинение.

Подобни мерки за унищожаване на евентуално заразени животни трябваше да се прилагат при възникналата това лято африканска чума по свинете. Оказа се обаче, че органите на Агенцията по храните не успяха да окажат добър контрол в някои населени места в страната. Сега се предлага "възможност БАБХ да възлага на други лица изпълнението на някои от мерките при ограничаване и ликвидиране на болестите по животните", е записано в мотивите към закона. Това е съмнителна промяна, тъй като се отваря "вратичка" мерките при заболявания да не се прилагат от ветеринари. Според мотивите обаче това "ще повиши ефективността на прилагания официален контрол".

Глоби грозят и ветеринарните лекари. В обектите от тип заден двор лекарите са задължени да диагностицират и лекуват болните животни, както и да извършват надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните. Ако ветеринарите не изпълняват задълженията си, те ще се санкционират от 400 до 2000 лв., а при повторно нарушение - до 4000 лв.

 

Така отглеждането на животни по селата в тип заден двор най-вероятно ще се превърне в сложна логистика за стопаните. В големите ферми тип лични стопанства или индустриални свинеферми изискванията също ще важат. Те обаче няма да са така сложни за изпълнение, имайки предвид, че и сега трябва да се спазват доста изисквания.

 

 

 

 

 

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Жена наруши карантината след домашен скандал и ще копае градинки

22.04.2020

Обновена

3302 19
Каракачанов е глобен с минимума от 300 лв. за посещение на парк

16.04.2020

Обновена

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

15292 33
Масова молитва на евангелисти в Самоков им докара глоби

14.04.2020

1349 10

Коментари

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Тази дебелата е изтрещяла. Искат и малкото хора по селата да изгонят. И да останат нейните любими цигани/ сливенски/. Тази министърка не разбра ли, че не трябва да слуша глупостите на ветеринарите. Те са занаятчии, нямат познанията за политика в земеделието. Ама и тя толкова разбира.
mi6osp.

Властта установи, че четвъртото прасе пренася чумата и взима традиционни  мерки. 

 

Когато преди много години в едно министерство постъпила жалба, че последният вагон на трена много друса, министърът резюлирал :

" Да се откача! "

urupuchi

Комунизмът нали уж си беше отишъл, пък тая трътла го промъква през задния двор. А защо само глоба, а не директно рззтрел на място в задния двор до прасе номер 4?!

Скитник-1

   Калинки ли са, чугунени глави ли са, или просто изпълнители на поръчки, но едно си знаят винаги, забрани ,глоби, добре че разстрела е отменен.

volog2

Поредният удар срещу българското село.

Интервал

Всяко четвърто прасе - агент на хибридната война на Путин!
Всяко четвърто прасе - враг на ойроатлантизъма!
Всяко четвърто прасе - бомба в основите на демокрацията!

Време е за нова приказка с нова поука, че "Трите прасенца" е твърде хубаво заглавие.
Геноцидът върви по план.

н16
снимка на н16

Трябва да се мре от глад - това е целта на окупационното Правителство, "Отворените общества", Парламентa и т.н. 

 

Пък в исляма, не е и предвидено - да се яде свинско.

dobadoba

Писал съм, че Калинките и Калинчовците(Главанаците и Главочите) закопават ГЕРБ, малко по малко.

На кметските избори си пролича, че на Народа взе да му писва.

Да видим следващите, дай Боже да са по-свестни...

⚓️

Данаил Лазаров
снимка на Данаил Лазаров

А, колко лева ще е глобата за тези политици, които имат по 10 апартамента, като Цветан Цветанов, който от един физрук-фузкултурен учител стана Министър и веднага след това се сдоби с 10 апартамента? Колко лева му е таз заплата, и колко стотин години работеше, че успя да купи 10 апартамента с една заплата на държавен служител, па макар и Министър? Хората цял живот работят и едвам успяват да си купят по 1 апартамент и то с ипотечен кредит, а тоз физрук влезе в политиката на България, поработи няколко години и веднага се сдоби с цели 10 апартамента! Е това сега, какво е? Не е ли наглост, алчност...? Един ден като умре, няма да вземе със себе си една игла дори, ама сега пустата му алчност го кара да краде, като луд! В Тълковния речник на България думата политик трябва да бъде определяна с думите престъпник, крадец, измамник, далавераджия и прочие, защото именно в такива се превръщат хората, които влизат в родната ни политика, а някой са си такива още от преди това, като Бойко Борисов, примерно!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×