Медия без
политическа реклама

С 20% поскъпва българското агнешко за Великден и Гергьовден

09 Апр. 2021

С 20% по-скъпо ще е агнешкото месо от български производители за Великден и Гергьовден тази година, предупреждават от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Мерките срещу COVID-19 по време на извънредното положение миналата година затрудниха изкупуването на агнета и много от овцевъдите продаваха на занижени цени между 4,50 до 5,50 лв. за килограм, припомнят от асоциацията. Освен това през трудната 2020 г. двойно са поскъпнали фуражите, което увеличава цената на трупното месо с около 15%. В търговската мрежа в зависимост от разфасовката цената на българското агнешко се движи от 14 до 19 лв. за килограм.

"Традиционно по Великден и Гергьовден българските потребители консумират около половин милион агнета и браншът е готов да посрещне тазгодишното търсене", обясни пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.  

Очаква се и внос. От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обръщат специално внимание на контролните органи за евтиното месо, което ще бъде внесено от Македония. "Искаме по-задълбочено да се провери македонското агнешко, защото имаме информация, че животните там се хранят с месокостно брашно или т. нар. "трупно брашно". В България и в ЕС е забранено то да се добавя във фуража“, поясни още Караколев.

"Българското агнешко месо е със син печат, всичко останало е с червен", каза експертът. Инициативата за различните по цвят печати е от 2019 г. по настояване на българските овцевъди.

От миналата година вече е разрешено хората да си купуват месо и директно от фермата, където килограмът излиза по-евтино от търговската мрежа. Допреди това на фермерите бе забранено клането и продаждата на дребно.

През седмицата фонд "Земеделие" обяви, че отпуска 1 млн. лв. за българските кланици, с което ги насърчават да изкупуват български агнети при цени не по-малко от 5.50 лв. за кг. Целта на субсидията е също така да се насърчи и директната покупка от фермерите и да се ограничат прекупвачите. 

ПРОВЕРКИ

Агенцията по храните обяви, че започва проверки в магазини, складове и места за хранене във връзка с предстоящите празници - Великден и Гергьовден. За периода до 7 май на засилен контрол ще подлежат търговията с агнешко месо, яйца, бои за яйца и козунаци. Съветът към потребителите е да търсят на видно място задължителните табели с информация за страната производител на агнешкото месо. Върху самото месо трябва да има здравна маркировка - син цвят - месото е с произход България, червен цвят - с произход, различен от българския. Ще се вземат проби за лабораторно изпитване от яйцата с произход ЕС и трети страни. Ще се тестват и боите за яйца.

Още по темата