Медия без
политическа реклама

До 20% от отсрочените банкови заеми ще останат несъбираеми

Във втория кредитен мораториум ще участват както нови кандидати, така и вече ползващи отстъпката

10 Дек. 2020
Илияна Кирилова

Между 5 и 20% ще са гражданите и фирмите, които ще продължат да имат затруднения по обслужването на кредитите си, независимо от 6-те месеца отсрочка, която са получили. Най-вероятно те ще поискат нова отсрочка от три месеца, след като бъде удължен частничният мораториум върху банковите заеми.

Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на банките у нас Петър Андронов. Асоциацията е дала вече пред БНБ предложението си за удължаване на кредитната ваканция до 31 март 2021 г. при същите условия, които важаха от април до края на септември. Разликата е в това, че максималният срок за замразяване на плащането на вноските се увеличава от 6 на 9 месеца.

"Очакваме БНБ да каже последната си дума", заяви Андронов.

От удължаването на мораториума ще могат да се възползват не само нови кандидати за отсрочване на заемите им, но и граждани и фирми, които вече са се възползвали от него - те ще може да удължат срока на замразяване на плащанията по задълженията си с още три месеца. До момента близо 100 000 граждани и фирми са поискали ваканция за близо 9 млрд. лв. заеми, като 7 млрд. от тях са на фирми, а останалите 2 млрд. - на граждани.

"Втората кредитна ваканция не носи риск за банковата ни система, направили сме необходимите резерви още от септември. Уроците от голямата рецесия през 2008 г. са научени. Банките са осигурени с достатъчен капитал", увери шефът на банковата асоциация. Той обясни, че в същото време банките отсрочват задължения на свои клиенти и извън мораториума, при това за много по-дълги периоди от 6 месеца. "В зависимост от бизнеса тези разсрочвания по общия ред надхвърлят година", обясни Андронов. 

Важно е обаче да се знае, че кредитополучател, който разсрочи задълженията си в рамките на мораториума, се освобождава от допълнителни банкови такси, както и не попада в кредитния регистър като нередовен платец.

Междувременно на заседанието си в сряда правителството одобри промяна в програмата на Българската банка за развитие за безлихвените кредити за граждани, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията. Таванът на тези заеми се вдига от сегашните 4500 лв. на 6900 лв. Освен това програмата, която трябваше да приключи до края на декември, се удължава до 30 юни 2021 г.

До момента близо 22 000 наети и самоосигуряващи се лица са се възползвали от схемата и са изтеглили безлихвени заеми за близо 100 млн. лв. с до 6-месечен гратисен период. Кандидатстването става през търговските банки.

"Очакваме още поне 30 млн. лв. да бъдат усвоени в следващите месеци", заяви Андронов. Според него тази схема е била много ефективна, тъй като е била добре фокусирана и лесна за изпълнение. 

Не същото обаче може да се каже за гаранционната схема на ББР в помощ на бизнеса, където усвояемостта е много ниска въпреки големите амбиции да бъде мобилизиран ресурс от над 1 млрд. лв., който да се влее в пострадалия от коронавируса бизнес. Към момента са одобрени от ББР около 1000 заема за 130 млн. лв.

"Тази схема бе много трудна за изпълнение, с високи изисквания към фирмите и банките. Дълго врече тя бе запушена на практика. Сега се надявам след преработването ѝ с по-гъвкави гаранции и по-голям максимален размер на заемите от 2 млн. лв., а не 300 000 лв., забавянето да бъде наваксано", заяви Петър Андронов. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата