Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зографският манастир ще се ремонтира за 3.5 милиона лева

Министър Минеков ще търси начин да помогне и за отоплението му

26 Авг. 2022
Уикипедия
Зографския манастир в Атон

Кабинетът ще отпусне близо 3.5 млн. лв. на Зографския манастир на полуостров Атон в Гърция, обяви служебният министър Велислав Минеков на пресконференция днес.

"Едно дългоочаквано решение е помощ, насочена към Света гора и нашия манастир в Атон. Помощ от близо 3 милиона и половина лева за Зографския манастир "Свети Великомъченик Георги Зограф". След пожара в Източното крило, всичко остана само на ниво намерение и в момента най-сетне ще се реши проблема с реставрацията и консервацията на същото. Дълго време се търсиха средствата. В момента има шанс да започне този ремонт и това ще се случи", обясни Минеков,

Въпросното крило е строено със средствата на хаджи Вълчо от Банско, припомни Минеков, и затова се нарича "Банското крило". Именно в него Паисий Хилендарски довършва "История славянобългарска".

Служебният министър на културата заяви, че ще иска среща с игумена на Зографския манастир архимандрит Амвросий, за да се намери начин да се помогне и за отоплението в манастира, което е на примитивно ниво и дори опасно, както и за ремонт на пътя до манастира, който също е в много тежко състояние.

Още по темата