facebook
twitter

Култура

Заради графит на Банкси местят гараж

295

Графит на Банкси, изрисуван върху гараж в уелски град, може да бъде преместен от властите, за да бъде съхранен и от съображения за сигурност. Хиляди хора се стичат в град Порт Толбът, за да видят произведението на изкуството, което се появи загадъчно върху частната сграда точно преди Коледа. За да бъде предпазена рисунката, около нея бяха монтирани огради. Бяха мобилизирани и полицаи, които да спират желаещите да се снимат с нея. Холивудският актьор Майкъл Шийн, който е израснал в съседното село, даде огромна сума за запазване на творбата.
Градският съвет на Порт Талбот публикува изявление, в което се казва, че да бъде оставено произведението там, където е в момента, не е практично и че е приоритет да бъде запазена и защитена работата на световноизвестния анонимен художник.
В изявлението на съвета, оповестено във вторник, се казва: "Съветът предложи на собственика на имота възможност да даде назаем на обществото за постоянно произведението на Банкси. Затова то ще бъде премахнато от гаража и преместено на друго подходящо място след обществена дискусия".
"Предложихме да покрием разходите в пълен размер - включително и за нов гараж, но г-н Луис отказа предложението за среща, за да обсъди въпроса. Собственикът на гаража Иън Луис първоначално отхвърли поканата да обсъди опазването на картината, но след това се извини за поведението си и заяви, че е станало недоразумение.
Картината се появи малко преди Коледа и се смята, че тя е символ на силно замърсения индустриален град Порт Толбът, където основната индустрия е стоманодобивът.
Банкси сам разкри в профила си в Инстаграм, че той е автор на графитите, които е нарекъл "Сезонни поздравления". Единият показва дете с разперени ръце и шейна в снежна буря. А на втория е изобразен сняг, който се оказва пепел от пещ за изгаряне на отпадъци.
 

Ключови думи:

Банкси, графити
Все още няма коментари

Още

Мемориалът на мира в Хирошима осъмна с български графити

16.10.2018

6607 88
"Дийп Пърпъл" се завръщат през декември в "Арена Армеец"

25.03.2019

462 10
Милчо Левиев отказва да е почетен гражданин на Пловдив

07.03.2019

4500 23

Влез или се регистрирай за да коментираш

×