Quantcast

Медия без
политическа реклама

Вдъхновителката на филма „Майка“ тръгва на турне с „Шахнаме“

Спектакълът на Елена Панайотова по персийския епос събира актьорите Севар Иванов, Ралица Стоянова и Велислав Павлов

21 Апр. 2023
Иван Дончев
Завърналият се от специализация в САЩ Севар Иванов е в главната роля на принц Зал.

Единственият по рода си театрален спектакъл по персийския епос „Шахнаме: Сказание за Зал“ тръгва на национално турне, съобщиха от екипа. Обиколката на многократно награждаваната постановка започва в неделя вечер, 23 април, от Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София. Режисьор на представлението е Елена Панайотова, чиято лична история е залегнала в основата на филма „Майка“ - тя е прототип на главната героиня в него. Елена е и създателка на проекта "Артисти за деца", който дава нова надежда на малчугани в риск в различни точки на света чрез занимания с изкуство.

Турнето на „Шахнаме“ включва градовете Кърджали (27 април), Смолян (28 април), Русе (29 май), Бургас (8 юни), Велико Търново (9 юни), Стара Загора (13 юли), а през есента следват Пловдив и Хасково, както и още две представления в София.

Едно от най-хубавите неща на турнетата е възможността за среща с публиката – въпросите, емоциите, споделеността, казват от екипа. За зрителите им в страната ще има и бонус – изложба на традиционни персийски занаяти и картини, организирана от Иранския културен център, която може да бъде разгледана преди или след представлението.

„Шахнаме: Сказание за Зал“ на Елена Панайотова е уникален театрален опит върху древния персийски епос на Фердоуси „Шахнаме“, или „Книга на царете“. Това е една от най-красивите любовни истории от древен Иран, в която принц Зал, отхвърлен от баща си и отгледан от митична птица, а по-късно реабилитиран, се влюбва в индийска принцеса. Той е принуден да се бори за чувствата си, като преодолява редица политически препятствия. „Шахнаме…“ е спектакъл за изчезващия свят на човечността и винаги актуалните теми за властта и любовта, разказан от великолепни актьори с танци и музика на живо. Актьорът Севар Иванов (познат от сериалите „Войната на буквите“, „Откраднат живот“, филма на Анри Кулев „Имало една война“, спектаклите „Портретът на Дориан Грей“, „Федра“ и др.) се върна специално за него след шестмесечна специализация в Ню Йорк. Севар играе централната роля на Зал и си пратнира с Ралица Стоянова (от филма на Весела Казакова и Мина Милева „Жените наистина плачат“ с Мария Бакалова). В една от главните роли се превъплъщава Велислав Павлов, нашумял със сериалите „Порталът“, като д-р Марио Ковачев в „Откраднат живот“, от филма „Вездесъщият“ и т.н. В спектакъла участват още актьорите Добрин Досев, Жана Рашева, Васил Ряхов, Росен Михайлов и десетина студенти по актьорско майсторство от НБУ.

Преводът на текста е на Йордан Милев. Композитор е Николай Иванов от група „ОМ“, а музиката на живо се изълнява от колежката му Марина Великова. Художник е Юлиян Табаков, хореограф – Росен Михайлов.

Спектакълът е удостоен с награди „Аскеер“ и „Икар“ за авторска музика, има и номинация „Аскеер“ за костюми. „Шахнаме…“ бе показан на гала-откриването на 40-ия Международен театрален фестивал „Фаджр 2022“ в Техеран.

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?