Медия без
политическа реклама

Вандалът, добавил очи върху ценна картина, се оказа охранител

Полицията залови престъпника, повредил платното от Третяковската галерия

08 Февр. 2022
Две от тези "Три фигури" на Анна Лепорская „прогледнаха“ след интервенция с химикалка на охранител вандал в галерията на центъра "Елцин".
Две от тези "Три фигури" на Анна Лепорская „прогледнаха“ след интервенция с химикалка на охранител вандал в галерията на центъра "Елцин".

Полицията в Екатеринбург е заловила заподозрян за вандализма в Културно-образователния център "Елцин" от миналия месец. Задържаният за повреждането на картината на Анна Лепорска "Три фигури" се оказа охранител в галерията на Центъра.

Случаят, който всъщност е от декември, стигна до руските медии и стана публичен чак на 13 януари, когато бе съобщено, че неизвестен е повредил платното "Три фигури" на Лепорска, ученичка на Казимир Малевич, като е нарисувал очи върху абстрактните лица на две от фигурите на платното. Картината от колекцията на Третяковската галерия бе изложена временно в центъра "Елцин". Повредите по "Три фигури" са били забелязани от двама наблюдателни посетители на изложбата, които веднага вдигнали тревога.

"Произведението беше огледано от изкуствовед от Третяковската галерия още на следващия ден и изпратено обратно в Москва. Там реставрационният съвет заключи, че работата може да бъде възстановена, а щетите бяха оценени на 250 000 рубли, като тази сума вече е изплатена от застрахователната компания и възстановителните работи трябва да бъдат извършени в близко бъдеще", съобщи директорът на центъра "Елцин".

От Културния център са уведомили полицията за случая на 20 декември, но първоначално получили отказ да бъде образувано наказателно дело с аргументацията, че няма състав на престъпление по чл. "Умишлено унищожаване или увреждане на имущество". Според официални лица "картината не е загубила свойствата си". Но след жалба от Министерството на културата, на 4 февруари Главна прокуратура на Русия все пак образува наказателно дело. 

The ​​Art Newspaper добави някои подробности за платното със застрахователна стойност 74,9 млн. рубли (над € 870 000). То е създадено в периода 1932-1934 г. и е било дадено назаем на "Елцин" за изложбата "Светът като безсмислица. Раждането на ново изкуство". За да нарисува очи върху две от лицата, вандалът - служител на частната фирма, наета да охранява центъра, е използвал химикалка. Мастилото е проникнало в слоя боя, тъй като титановото бяло не е било лакирано.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата