Quantcast

Медия без
политическа реклама

Учени ще спасяват потъващата Венеция в цифров вид

15 Септ. 2020
Емил Л. Георгиев
Остров Сан Джорджо Маджоре с мраморната фасада на едноименна църква.

Може би не би трябвало да е изненадващо, че „градът на каналите“ е застрашен от приливите и отливите. Измина по-малко от година, откакто Венеция преживя „най-високата вода“, заливала града от половин век насам, когато през ноември 2019-а две трети от мястото се оказа под вода. В някои райони тя стигна до 3 метра, а само два месеца по-късно, през януари, легендарните канали бяха почти сухи и лодките лежаха на брега. Това създава сериозна опасност за огромното културно наследство, което представлява Венеция, пише The Art Newspaper.

„Високата вода или Acqua alta се отнася до наводненията, които настъпват, когато приливите и отливите в Адриатическо море и Венецианската лагуна и докарват водата по улиците и площадите.  Тъй като климатичните промени също повдигат морското равнище, тези събития стават само по-чести;  данните сочат, че през последните 4 години е имало 34 наводнения над 110  сантиметра. А през 75-те години от 1875 до 1951 - те са били само 30. Според предвижданията, след 50 години опасното наводнение, наблюдавано миналия ноември, може да се случва при всеки прилив.

Ако погледнете над водата от двореца на дожите във Венеция, ще видите остров Сан Джорджо, дом на Фондация „Джорджо Чини“, с нейните изложби, библиотеки с редки книги, концерти и международни конференции. Имайки предвид несигурното бъдеще на италианския град, като част от проект, спиращ дъха по своите амбиции и последици, това лято изследователи картографираха целия остров Сан Джорджо, за да създадат цифрово 3D хранилище на културните артефакти на мястото.  

От 6 до 17 юли екип за дигитална консервация по ръководстото на Адам Лоу от фондация Factum, заедно с Fondazione Giorgio Cini, Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) и Iconem, каталогизираха целия остров чрез въздушна и наземна фотограметрия с дронове, камери и LiDAR скенер,  след което комбинираха данните в 3D модели. Чрез фотозаснемане и точкови данни от над 600 места на острова, включително вътре и около църквата Сан Джорджо Маджоре, островът се превърна в тестово място за проекта ARCHiVe, чиято цел е да запази крехката история на Венеция.  

Всичко - от камбанарията на базиликата, до изложените религиозни предмети е било заснето подробно, както и детайли на тавана, които не се виждат от земята. Според The ​​Art Newspaper сканирането на фасадата на базиликата е отнело половин час, заснемането на фотограметрията - три часа, а след това обединяването на двете, за да се създаде модел 3D модела - няколко дни.

 Според уебсайта на Фондация Factum наводненията през ноември са стимулирали  работата по проекта за сканиране, въпреки че не е сигурно колко време ще отнеме картирането на целия град. 

Проблемът с наводненията се усложнява заради нехайното отношение на италианското правителство;  проектът MOSE на стойност 6,6 милиарда щатски долара предвижда разполагането на 73 морски врати за отрязване на лагуната от Адриатическо море, и се очаква да бъде завършен през 2021 г., с десет години закъснение.  Но затварянето на лагуната може да работи само в краткосрочен план, защото повдигането на портите пречи на измиването на замърсяването от града в морето. Ако портите се използват твърде често, както се очаква, замърсяването в лагуната може да убие цялата екосистема.

Идеята е, че дигиталните записи ще позволят опасността от високата вода и последващите щети върху острова и сградите да бъдат наблюдавани. А че нивото на Адриатическо море и лагуната  ще се покачва е сигурно, според силно авторитетния IPCC (Междуправителствен панел по изменение на климата). Прогнозните данни варират в зависимост от различни сценарии за околната среда, но докладът е мрачен:

„Повишаването на морското ниво ще продължи векове. До 2100 г. то може да достигне около 30-60 см, дори ако емисиите на парникови газове силно намалеят и глобалното затопляне се ограничи до доста под 2° C (повечето експерти сега смятат, че няма да се справим с това). А може и да достигне между 60-110 см, ако емисиите на парникови газове продължават да се увеличават”. При 110 см Венеция ще бъде под вода при всеки прилив, а сериозните щети по сградите й ще започват на много по-ниско ниво.

Когато лорд Байрон пише: „О Венеция, Венеция! Когато те погълнат моските води/ и времето сравни с морето твоят мрамор/ Над теб тогава всички нации ще плачат/ И гръмко ще отеква над морето дългият им стон“, той се е отдал на романтична меланхолия, без да си представя, че това наистина може да се случи. Сега, когато това наистина се случва, Фондация “Джорджо Чини” ще разполага с цифров запис, с който на теория островът и неговите сгради могат да бъдат пресъздадени другаде, колкото и невероятно да изглежда това в момента.

Мечтата на Адам Лоу е да сканира цялата Венеция, преди действителният, физически град да ерозира напълно. Така градът ще бъде съхранен за вечността - поне като комбинация от единици и нули.

Още по темата