Медия без
политическа реклама

Световноизвестна скулптура от Гоген се оказа фалшификат

"Глава с рога"
artprice.bg
"Глава с рога"

Проблемите с фалшификати-произведения на изкуството, далеч не са само български патент. Фалшва се оказа и световноизвестна дърворезбована фигура, изобразяваща глава с човешки черти на лицето и дяволски рога. За нея се смяташе, че е произведение на френския художник Пол Гоген и тя бе купена от музея "Гети" в Лос Анджелис, за да краси неговата колекция.

Преди да бъде заключена в склада на музея, "Глава с рога" обиколи някои от най-големите музейни експозиции и галерии в света. Произведението беше включено в изложбата „Гоген: Създател на митове“ в "Тейт Модърн" в Лондон, както и в изложба на Националната художествена галерия във Вашингтон през 2010-2011 г. През 2014 г. участва в изложба на Нюйоркския музей за модерно изкуство под името „Животински автопортрет". На следващата година кураторите на "Музео делле Културе" в Милано включват дърворезбата по случай откриването на галерията. 

Произведението е придобито от "Гети" през 2002 г. Дебора Грибон, която оглавява музея тогава, датира скулптурата в периода 1894 г.-1889 г. - времето, когато френският художник е живял в Полинезия. Освен известните картини от периода в Таити, Гоген е създавал и скулптури, но изкуствоведите твърдят, че нито една не е толкова мащабна като тази от "Гети". До началото на 90-те произведението се е смятало за безвъзвратно изгубено, докато през 2002 г. не се появява на изложба в "Метрополитън" в Ню Йорк, където е предоставено от частен колекционер, а накрая и закупено от "Гети". Музеят не дава информация каква сума е платена за произведението, но оценители му дават около 3 милиона долара.

Спекулациите около автентичността на "Глава с  рога" не закъсняват. Въпреки че от художествена гледна точка не е шедьовър, мистерията около произведението  нараства. Отправна точка за масовата заблуда относно автентичността на скулптурата е, че Гоген включва нейна снимка в дневника си "Ноа Ноа",  изобразява я и в свои рисунки. Ръководителката на отдела за декоративни изкуства на "Гети" Ан-Лизе Десмас обаче казва, че е необичайно за произведение на Гоген да няма подпис. Специалисти по полинезийска история пък допълват, че дяволът по начина, по който го възприемаме в Европа, не съществува в митологията на островите от Южно море. Възможно е фигурата да е направена от моряк на китоловен кораб, спрял край Тайти, който я е продал там. 

В момента  в "Гети" се правят изследвания на сандаловото дърво, от което е направена главата, и се надяват това да доведе до оригиналния й създател.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?