Медия без
политическа реклама

Турски музей бе обявен за най-добрия в света

Ephesus Experience край Измир спечели най-високото отличие на тазгодишните награди Mondo-Dr в Лас Вегас

09 Юли 2024
Музеят Ephesus Experience съчетава древните истории с най-новите технологии.
Музеят Ephesus Experience съчетава древните истории с най-новите технологии.

Турският музей Ephesus Experience спечели най-високото отличие на тазгодишните награди Mondo-Dr в Лас Вегас и бе обявен за най-добрия в света, съобщиха от M3 Communications Group. Това са едни от най-престижните отличия в областта на технологиите, дизайна и изложбите.

Наградите Mondo-Dr са учредени през 2017 г. от едноименното списание, което се издава над 30 години. Те се присъждат на най-добрите инсталационни проекти в световен мащаб. С течение на времето призовете започват да отбелязват също и постиженията в изложбения и хотелиерския сектор, като се фокусират върху дизайна на местата за провеждане на изложби, преживяванията на посетителите и техническите иновации.

Музеят Ephesus Experience беше удостоен с наградата благодарение на високата оценка на независимо жури, което призна проекта за изключителен в световен мащаб.

Ephesus Experience е един от първите музеи в света, съчетаващи музеологията на преживяванията с разказването на вековни истории. Той посреща посетители в древния град Ефес в красивия егейски регион на Измир. Като една от най-интригуващите дестинации на егейското крайбрежие на Турция и един от най-значимите антични градове в света, Ефес привлича хиляди местни и чуждестранни туристи всяка година. Освен че е известен като един от най-големите пристанищни градове на своето време, през 2015 г. той е включен и в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Използвайки иновативни технологии, музеят Ephesus Experience дава възможност на посетителите да се запознаят с всекидневието, търговията, архитектурата и изкуството на града през златните векове на античността.

Разработен от DEM Museums, музеят Ephesus Experience е проектиран от голям екип, включващ архитекти, куратори, дизайнери, художници, технологични експерти, историци и археолози от водещи компании и академични институции в Турция и по света.

Ефес е съществувал още от неолита, но придобива известност по времето на Римската империя като столица на Мала Азия. Като втори по важност град в Римската империя той се разраства и процъфтява. Населението му е било предимно образовано и заможно, а сградите са били богато украсени и са свидетелство за интересите и благосъстоянието на жителите. Ефес е един от най-добре запазените древни градове в Средиземноморския регион и в него се намира храмът на Артемида – едно от Седемте чудеса на античния свят.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?