Медия без
политическа реклама

Скрито от КГБ стихотворение на Бродски за Елвис отива на търг

Нобелистът, който няма завършено средно образование

25 Май 2020
Снимки Каталог Антиквариум
Стихотворението на Бродски ще се продава на търг заедно със снимката на поета-нобелист с Анатолий Найман.

В аукцион, посветен на 80-годишнината на Йосиф Бродски, който ще се състои на 30 май в московската тръжна къща "Антиквариум", има един необичаен лот - пожълтяло ксерокопие на непубликувано досега стихотворение на поета, съобщава "Форбс". 

Оригиналът на стихотворението, наречено "Посмотрите, кто умер" ("Вижте кой почина") написан на ръка от Бродски, е унищожен някъде дълбоко из перлустрационните анали на КГБ или събира прах в някой таен архив. Но едно копие се е съхранило. С години закъснение то все пак е намерило адресата си - поета и преводач Анатолий Найман.

Според Найман Бродски написва стихотворението през 1977 г. , малко след смъртта на Елвис, на гърба на пощенска картичка със снимка на Краля на рока, която планира да му изпрати от Лондон. При случайна среща я показва на Ефим Славински (руски дисидент, който работи в Би Би Си).

Славински се усъмнява, че картичка със снимка на рок звезда и стихове от Бродски ще стигне до получателя си в СССР, и за всеки случай моли да ѝ направи ксерокопие. Оказва се прав - картичката с оригинала наистина изчезва. След падането на Желязната завеса той лично предава ксерокопието на Найман в Москва.

Една година по-рано Анатолий Найман пътува до Ню Йорк, където се среща с Йосиф Бродски и двамата се снимат в ателието на друг руски емигрант, който му дава няколко контролни разпечатки от кадрите. А на другия ден ателието на фотографа, заедно с негативите, изгаря при случаен пожар. Една от запазените разпечатки също участва в търга, очакваната ѝ цена е между 10 000 и 20 000 рубли, а за стихотворението наддаването започва от 50 000 рубли (около 750 евро). 

 

Йосиф Бродски - вероятно единственият нобелист, който няма завършено средно образование, щеше да навърши 80 години на 24 май. 

Баща му е военен фотокореспондент, а майка му – счетоводител. Когато е съвсем малък, Йосиф и родителите му преживяват обсадата на Ленинград. След седми клас Бродски напуска училище и започва работа в завод. Пет години, след като напуска училище, Йосиф вече е работил като като пазач на фар, парнаджия, дори общ работник в изследователска експедиция. През цялото това време чете неуморно, безсистемно, учи самостоятелно английски и полски.

През 1960 г., когато е на 20, Бродски за пръв път излиза пред публика - на сцената на Двореца на културата в Ленинград по време на Турнир на поетите той чете своето стихотворение „Еврейското гробище”. То става причина за скандал, стига се дори до ръкопашна схватка. И още от този миг Бродски става неудобен. Започва дългото му преследване от съветските власти.

През 1964 г. е арестуван за "тунеядство" заради липсата на редовна работа и осъден на пет години заточение. Прекарва 18 месеца в Архангелска област заедно с истински криминални престъпници. Но под натиска на културната общност, включително на Анна Ахматова, Дмитрий Шостакович и дори Жан-Пол Сартр, присъдата му е намалена и той се връща у дома в Ленинград. В Архангелск пише някои от най-известните си стихотворения, подготвя стихосбирката „Зимна поща”.

Само четири стихотворения на Бродски са издадени в Съветския съюз, повечето му работи се появяват на Запад. На 4 юни 1972 г. е изгонен от родината си и пет години по-късно става гражданин на САЩ. През следващите 24 години поетът, незавършил училище, е успешен преподавател в шест висши учебни заведения в Америка и Великобритания, чете лекции дори в Кеймбридж. В САЩ издава осем стихосбирки на руски език, пише успешно стихове и на английски. 

През 1987 г. получава Нобеловата награда за литература, носител е и на Ордена на почетния легион във Франция и редица други отличия. В родината си е реабилитиран едва след промените, а през 1990 г. е възстановено съветското му гражданство, но така и не успява да види живи родителите си. Бродски почива от инфаркт в Ню Йорк на 28 януари 1996 г., а прахът му е пренесен във Венеция. 

Още по темата