facebook
twitter

Култура

Ще станат ли безполови филмовите награди?

Музикалните "Грами" отдавна премахнаха разделението на мъже и жени в номинациите, очакваме да ги последват "Оскар" и "Еми"
554
 Снимка EPA/BGNES
„Знам, че трябва да се страхуваме повече от подкрепата за дискриминационна, сексистка политика, отколкото от премахването ѝ“, казва Ейша Кейт Дилън.

В тези времена на социални вълнения и ценностни преориентации една любопитна тема става все по-често обект на обсъждане. Миналата година един от най-четените текстове по повод телевизионните награди „Еми“ във “Варайъти” се занимаваше с идеята, че може би е време да се откажем от отделните категории „актьор“ и „актриса“ - не само конкретно за тези призове, но и на всички останали церемонии в шоубизнеса. В края на краищата изглежда ужасно старомодно в някои области да изправяме жените срещу жени, мъжете срещу мъже и след това да оставим други заедно. Наградите „Еми“, а също и „Оскарите“ - не са физически състезания, така че защо през 2020 г. все още ги делим на категории по пол - пита отново „Варайъти“.

Наградите за MTV за филми и телевизия, както и тези, раздавани от Асоциацията на телевизионните критици (TCA) са без различни полови категории. Тази година членовете на TCA номинираха за „индивидуално постижение в драма“ Реджина Кинг („Пазителите“), Джеръми Стронг („Наследници“), Рея Зеехорн („Обадете се на Сол“), Кейт Бланшет („Мисис Америка“), Мерит Уевър и Кейтлин Девър („Невероятно“) и Марк Ръфало („Дотолкова съм сигурен“). При комедиите се конкурираха Памела Алдън (“Добри неща”), Кристина Апългейт (“Мъртъв за мен“) Ел Фанинг (“Велика”), Катрин O’Хара (“Шитс Крийк”), Иса Рей (“Несигурна”) и Рами Юсеф (“Рами”).

Отказът от различни номинации за различните полове може да намали броя на хората, които ще се наричат „номинирани за Еми“, но не е задължително. В "безполовите" категории броят на номинираните може да се разшири до 10.  Може също така да се въведат допълнителни категории, така че изпълнителите да се конкурират с други изпълнители от подобни предавания. Изпълнители в екшън филми срещу изпълнители в екшън филми. Звезди на драматични комедии срещу други звезди на драматични комедии. Главни герои в ситком срещу главни герои в ситком. Тази категоризация има повече смисъл от принуждаването на хора от съвсем различни жанрове да се състезават едни срещу други, само защото се идентифицират като един и същи пол.

Водеща в разговора по тази тема е звездата от „Милиарди“ Ейжа Кейт Дилън, първата небинарна звезда, която изигра небинарен герой в голям телевизионен сериал. Тя първа поиска от ТВ академията през 2017 г. да изясни своите различия между половете. В крайна сметка Дилън избра да бъде включен в категорията „поддържащ актьор“ на наградите „Еми“. Беше номиниран в същото поле и на наградите “Изборът на критиците“. 

Ейжа Кейт Дилън (роден на 15 ноември 1984 г.) е американски актьор, известен най-вече с ролите си на Бранди Епс в “Оранжевото е новото черно”  и Тейлър Мейсън в “Милиарди”, както и в екшъна "Джон Уик 3". Дилън е небинарен - т.е. нито мъж, нито жена - и използва в единствено число местоимението “те”. 

В неотдавнашно отворено писмо до Наградите на кино и тв актьорите Дилън поиска това наградно шоу също да се откаже от половите си разграничения в актьорските категории, и заяви, че „че приемането или номинирането на награди в категории, които засилват половата бинарност, би трябвало да бъде посрещнато с директно отхвърляне на тези номинации, заедно с призив за промяна“.

Тя настоя, че обозначенията „актриса“ и „актьор“ не оставят място за небинарните изпълнители и също така увековечават сексисткия произход на разделянето на номинираните по пол. Организациите и шоутата, раздаващи награди, трябва незабавно да се откажат от половите различия в актьорските категории. (В Нобеловите награди или наградите “Златен Орфей” също няма отделни категории за мъже и жени. - б.р.)

"Така те ще се разграничат от дискриминационната политика за разделяне на изпълнителите въз основа на пола им и ще променят сексистката история на Холивуд, който казваше на нетранс жените, че единственото им място е пред камерата, а на небинарните  хора - че в Холивуд изобщо няма място за тях", смята Дилън. 

Докато едни предлагат различни решения на въпроса за по-малкия брой номинирани, други се безпокоят основателно, че представителството на жените - и по-специално цветнокожите жени - ще намалее при комбинирането на категориите по пол. Но по някои ранни признаци, включително и тазгодишните номинирани за “Изборът на критиците”, личи, че се полагат усилия за постигане на паритет и разнообразие в холивудските награди.

С наградите „Еми“ е по-различно - трудно е за организация с 25 000 членове да се промени за една нощ. Но тазгодишната категория за режисьор на лимитиран сериал/тв филм, в която четири от шестте номинирани са жени, вдъхва оптимизъм. 

Тук можем да напомним, че други престижни отличия - музикалните „Грами“, се отърваха от половите си класификации преди близо десетилетие. Изчезнаха категории като женско и мъжко поп вокално изпълнение, както и подобните обозначения за мъже и жени в категориите рок, R&B, рап и кънтри. От 2012 г., когато беше направена промяната, резултатът в категорията за поп соло изпълнение, например, беше шест победи за жени (три от тях за Адел) и три за мъже (включително две за Ед Шийран).

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

След 30 г. НАТФИЗ отново е на финала на студентските "Оскари"

14.08.2020

117
БСП с първи номинации за нов лидер

17.02.2020

2086 13
Багряна с номинация за литературен Нобел през 1969-а

18.01.2020

783

Коментари

Азбукарче

И какъв е третият пол?

Мъжки или женски?

И какво ще се роди от третия пол?

Мъжко или женско чАдо?

И кой ще го роди? Мъж, жена или нещо си от третия пол?

Или може би, за филмовите награди, жена ще влезе в образа на баща, а мъж ще влезе в образа на майка?

Явно т.н. толерантност - било то политическа, расова, финансова, полова или за каквото се сетите, Е нетолерантна към по- голямата част от обществото. Та тази по- голяма и скучна част от обществото се пита: а как ще  се размножават безполовите? Или си осиновяват рожба, родена от скучните мъж и жена?

Ама че скука!

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш