Медия без
политическа реклама

Сезонът на кинонаградите започна с победа за "Убийците на цветната луна"

Кристофър Нолан е най-добър режисьор

01 Дек. 2023
Мартин Скорсезе със звездите на филма си: Леонардо ди Каприо, Лили Гладстоун и Робърт де Ниро.
форум филм
Мартин Скорсезе със звездите на филма си: Леонардо ди Каприо, Лили Гладстоун и Робърт де Ниро.

"Убийците на цветната луна" на Мартин Скорсезе беше избран за най-добър филм на годината от Дружеството на нюйоркските кинокритици, съобщи американската преса. Скорсезе за трети път получава признание от организацията, която през 1990 г. отличи филма му "Добри момчета", а през 2019 г. - "Ирландецът". (Той е едва третият режисьор с подобно постижение - след отдавна покойните Уилям Уайлър и Фред Цинеман.)

Заснет с бюджет от 200 милиона долара по документалния том на Дейвид Гран, "Убийците на цветната луна" разказва истинската история за убийствата и изчезванията в началото на 20-те години на миналия век на членове от племето Осейдж, забогатяло от петрола в земите си в Оклахома. Дружеството на нюйоркските кинокритици отличи като най-добра актриса Лили Гладстоун, която си партнира с Леонардо ди Каприо в "Убийците на цветната луна". 

Организацията някои от най-престижните награди и на блокбастъра "Опенхаймер". Кристофър Нолан е най-добър режисьор, а Хойте ван Хойтема бе отличен за операторско майсторство.

"Май, декември" - продукция на Netflix, спечели за най-добър сценарий и мъжка поддържаща роля (Чарлз Мелтън). Сред отличниците на Дружеството на нюйоркските критици се наредиха също Франц Роговски - изненадващ победител в категорията за най-добър актьор с "Пасажи", Давайн Джой Рандолф (поддържаща актриса в The Holdovers) и лауреатът на "Златна палма" "Анатомия на едно падане" (най-добър международен филм). 

"Момчето и чаплата" на Хаяо Миядзаки, чиято премиера у нас е утре, е най-добрият анимационен филм. "Минали животи" донесе наградата за най-добър дебют на Селин Сонг.

Дружеството на нюйоркските филмови критици, основано през 1935 г., е най-старата организация на критици в САЩ, а наградите му ще бъдат официално връчени на лауреатите на 3 януари. Тъй като това са отличията, които слагат начало на сезона на филмовите награди в САЩ, кулминиращ с церемонията на "Оскарите" през март, има много спекулации доколко гласуването отразява бъдещите фаворити за Академичните статуетки. 

Миналата година нюйоркските критиците избраха за най-добър филм "Лидия Тар" на Тод Фийлд с Кейт Бланшет в главната роля. Въпреки че имаше шест номинации, а Бланшет бе сочена за фаворит в категорията си, той остана с нула "Оскари". 

Специализираното издание Variety обаче коментира, че победата на Нолан в режисьорската категория е почти сигурен залог за "Оскар": двама от последните трима лауреати (Клои Жао, 2020 и Джейн Кемпиън, 2021) са печелили и съответната награда на нюйорските критици. До момента Кристофър Нолан, един от най-успешните и обичани от публиката режисьори на нашето време, е бил обикновено пренебрегван от Академията - има една-единствена номинация за режисура в "Дюнкерк". 

Variety отбелязва и пълното отсъствие на някои от филмите, сочени за фаворити в предстоящия награден сезон: конкурентът на "Опенхаймер" - "Барби", и "Маестро" на Брадли Купър.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата