Quantcast
Секс обвинения не успяха да спрат биографията на Филип Рот | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Секс обвинения не успяха да спрат биографията на Филип Рот

385

Или поне не за дълго. Дългоочакваната биография на автора на "Синдромът Портной", "Човешкото петно" и "Американски пасторал" все пак ще излезе на пазара през юни, но от друг издател. Първият се отказа от нея заради обвинения в сексуални посегателства и насилие срещу автора й Блейк Бейли. 

Бейли започва работа върху биографията през 2012 г. и завършва 900-те страници с участието на Рот, който почина през 2018 г. Писателят лично е избрал животописеца си с кастинг и му е предоставил ексклузивен достъп до личния си архив, включващ непубликувани ръкописи, транскрипти на интервюта и документи. 

Philip Roth: A Biography излезе в началото на април от WW Norton. Отзивите са предимно положителни, макар и според в. "Ню Йорк таймс" и "Ню рипъблик" книгата да се занимава прекалено много с поведението на писателя към жените. 

Две седмици след излизането й по книжарниците обаче Блейк Бейли беше обвинен от свои бивши ученици, че се е държал непристойно с тях и дори ги е "тренирал" за различни сексуални дейности. Това се е случило през 90-те години на миналия век, когато писателят е преподавал на осмокласници. По-късно се появиха и две жени, които го обвиниха в изнасилване, и то по-скоро - последно през 2015 година.

"Нортън" първоначално спря издаването и промоцията на книгата, а след това я изтегли изцяло от пазара - заедно с мемоари на Бейли, публикувани през 2014 г. 

Писателят отрича обвиненията, а неговият адвокат нарече решението на WW Norton "коленичене пред неверни и необосновани твърдения". Макар и поведението на автора да предизвика възмущение, мнозина не одобриха решението на "Нортън" да спре публикацията. Председателката на американския ПЕН клуб Сузан Носъл каза тогава, че по този стандарт "хиляди книги от фанатици, женомразци и подлеци (каквито сред класиците не липсват - б.р.)... може да бъдат изтеглени от обращение".

След като биографията на Филип Рот остана бездомна, с нея са зае издателство "Скайхорс", което ще я пусне отново на пазара на 15 юни, а още преди края на май се очакват електронен и аудио вариант.

Решението на "Скайхорс" не е изненадващо. Миналата година издателството "приюти" на Уди Алън "Апропо, нищо", след като "Ашет" се отказа да отпечата и популяризира писанията на режисьора заради обвиненията на доведената му дъщеря Дилън Фароу, че й е посягал, когато е била на седем години. 

Още

Още един носител на "Оскар" бе признат за виновен в изнасилване

02.08.2021

680
Четвърто дело срещу Кевин Спейси е пред спиране

04.05.2021

1069
Мумините на Туве Янсон оживяват

11.06.2021

287