Медия без
политическа реклама

Стотици демонстрират в София срещу насилието над жени

Една от десет българки е преживяла физическо или сексуално посегателство

25 Ноем. 2022Обновена
EPA/BGNES

В Международния ден за елиминиране на насилието срещу жени протест под надслов "Нито една повече: Жени, Живот, Свобода" събра стотици хора пред Съдебната палата в столицата, предаде  БГНЕС.

"Насилието над жени е насилие над всички", "Стачката е право, а не престъпление", "АМАН!", "Насилието над жени ще спре, само когато виновникът е наказан!" и "Надигни глас" гласят протестните плакати.

Камелия Ценева е част от организаторите на протеста. "Събрали сме се тук, защото проблемът с насилието над жени е системен и продължаваме да виждаме едно голямо безразличие от страна на властимащите", каза тя пред БГНЕС. По думите ѝ има някакви наченки на промени, обещава се да се приемат едни промени в Закона за защита от домашното насилие. Ценева е категорична, че промените трябваше да се случат още преди години, а това така и не става. "Настояваме на първо място това да се случи възможно най-бързо и предложените промени да не се променят повече от това. Другото нещо е да се предвиди по-широко разбиране на насилието, то не е само вкъщи, не е само физическо или психологическо, то може да бъде също така икономическо, структурно, от страна на институциите“, заяви Камелия.

Протестиращите изразяват солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола, но също така са съпричастни и с иранските жени, които вече повече от два месеца се броят за своите права, свобода и живот. Организаторите на протеста апелират за реализирането на кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, а също и за разширяване на събирането и изготвянето на официална статистика за проблема с полово-базираното насилие.

СТАТИСТИКАТА

Всяка трета жена на възраст 18 - 29 г. е била насилвана от настоящ или бивш партньор. Сред жените на възраст 18 - 74 години 11,9% са преживели поне един случай на физическо или сексуално насилие някога през живота си като възрастни; 20,5% са преживели насилие от интимен партньор (психическо, сексуално и физическо насилие, в това число заплаха). 12,2% от жените са преживели сексуален тормоз на работното място от мъж, с когото са в професионални взаимоотношения. 28% са преживяли физическо или емоционално насилие в детството си от един от двамата родители. Две от три жени смятат, че насилието над жени от страна на интимните им партньори в България се среща много или доста често.

Това накратко са данните от представеното днес изследване на Националния статистически институт (НСИ) за насилието, основано на пола. 

Младите жени (между 18 и 29 години) са изложени на най-голям риск от насилие от интимен партньор в сравнение с жените от други възрастови групи. 36,3 на сто от жените на тази възраст са била насилвани от настоящ или бивш партньор. Сред жените на възраст 30 - 44 г. преживелите насилие от партньор са 22,5%. С нарастване на възрастта делът на жените, които споделят за този тип преживявания, намалява до 13,9% в групата 65 - 74 г.

Резултатите от изследването показват, че интимните партньори най-често извършват психическо насилие. То се изразява в емоционално насилие и контролиране на поведението като: омаловажаване и унижение; забрана да се вижда с приятели и роднини; да се занимава с хобита; да напуска къщата без разрешение или заключване; заплаха за нараняване на децата или други близки; заплаха за отнемане на децата или за лишаване от родителски права; заплаха за самонараняване, в случай на раздяла и т.н.

От всички жени, които имат или някога са имали партньор, 19,4% са пострадали от такова насилие. Физическо насилие от интимни партньори са преживели 7,1% от жените, а 9.3% споделят за преживяно физическо или сексуално насилие от страна на настоящи и/или бивши партньори.

Почти всяка десета жена на възраст 18 - 74 г. (9,5%) споделя за преживяно физическо (включително заплахи) или сексуално насилие от хора в домакинството, като 6,9% са преживели физическо насилие (включително заплахи), а 2.6% - сексуално.

За сексуален тормоз на работното място споделят 12,2 на сто от анкетираните. Като този тормоз включва всяка форма на нежелано вербално или физическо поведение от сексуален характер в работната среда, водещо до нарушаване достойнството, обида или унижение. В тази графа попадат неуместни погледи, докосвания, коментари, шеги, предложения или покани. Извършител може да бъде всяко лице, което има професионални отношения с пострадалата жена - ръководител, колега, както и лице, което не е служител, например клиент, пациент, доставчик и др.

НА ПОМОЩ

Почти всички жени знаят за единния номер за спешни повиквания 112, който е достъпен без прекъсване. Едва всяка трета обаче знае за съществуването на друга национална гореща телефонна линия за подкрепа на пострадали от насилие, като например управляваната от Фондация "Асоциация Анимус" - 0800 18676 и 02 981 7686 (също безплатни телефонни линии). Повече от половината анкетирани жени са запознати, че в страната има кризисни центрове за жертви на домашно насилие, които предоставят безплатно настаняване и прием на деца. Едва 29,5% от жените са чували за възможността за оказване на безплатна правна помощ за жертви на сексуално насилие в страната.

ИЗСЛЕДВАНЕТО

Изследването на НСИ е проведено в периода ноември 2021 - февруари 2022 г. сред жени на възраст 17 - 84 години. Основният метод за събиране на данните е интервю "лице в лице" с помощта на таблет (CAPI). Поради чувствителния характер на темата за улеснение на анкетираните и предвид епидемичната обстановка в страната по време на работата на терен, за първи път НСИ приложи и метод на самоанкетиране чрез уеб-базирано приложение (CAWI), обясняват от института.

Излъчена е представителна за страната извадка от 8240 обикновени домакинства, в които има поне една жена на възраст 18 - 74 години. В съответствие с методологията от генералната съвкупност са изключени институционализираните домакинства, като пансиони и общежития, институции за предоставяне на социални услуги, затвори и т.н. Изследването е проведено на принципа на доброволното участие и съгласие. Интервюирана е само по една жена в домакинство в съответната възрастова група. Успешно анкетирани са 5580 жени, като относителният дял на отговорилите е 77,4 %.

ПРАВНИ КОНСУЛТАЦИИ

Над 200 правни консултации на жени, пострадали от домашно насилие, са предоставили адвокати, вписани в Националния регистър за правна помощ в областите Стара Загора, Велико Търново и Варна през последните две години, отчете днес Министерството на правосъдието.

В полза на някои от жертвите вече има издадени от съда ограничителни заповеди да не бъдат доближавани от насилника, други са настанени в кризисни центрове и с помощта на адвокатите водят дела за родителски права. Общо 40 адвокати, съвместно с ромски медиатори, обикалят отдалечените населени места и ромските квартали в трите области.

"Не са редки случаите, в които пострадалите не възприемат като насилие, а като форма на заслужено наказание посегателствата върху тях. Една от важните ни цели е да научим хората да разпознават насилието, да знаят правата си и да търсят защита", сподели ръководителят на проекта за мобилните групи адв. Диляна Гитева.

Именно това е причината да се организират обучения в местните училища, в които дейно участие вземат и ромските медиатори, работещи по проекта, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ

"Демократична България" внесе вчера в парламента проект за промени в Закона за защита от домашното насилие. Той е разработен от Министерството на правосъдието, докато министър беше Надежда Йорданова, която сега е депутат от ДБ.

На извършителите на домашно насилие ще се забранява да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, чрез електронна или обикновена поща и факс, както и чрез всякакви други средства и системи за комуникация. Те нямат да имат право да получават разрешително за оръжие, а издаденото ще им се отнема. Извършителите ще са задължени да посещават специализирани програми за преодоляване на агресията и справяне с гнева. Това са част от мерките, които предвиждат промените в Закона за защита от домашното насилие.

На извършителите на домашно насилие ще се забранява да осъществява контакт с пострадалия под каквато и да е форма, включително по телефон, чрез електронна или обикновена поща и факс, както и чрез всякакви други средства и системи за комуникация.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата