Quantcast
"По днешните стандарти Пикасо щеше да е изхвърлен от музеите" | СЕГА
facebook
twitter

Култура

"По днешните стандарти Пикасо щеше да е изхвърлен от музеите"

Вим Вендерс защити Джони Деп от моралистите в социалните мрежи
1 230
 снимка: архив на фестивала
Вендерс (вторият отдясно) и Боно от "Ю Ту" пристигнаха отново в Сараево 10 години след първото си гостуване в опустошения тогава от войната град.

Големият режисьор и дългогодишен президент на Европейската филмова академия (1996-2020, наследил на този пост Ингмар Бергман) защити актьора Джони Деп и фестивалите в Карлови Вари и Сан Себастиан, които му присъдиха почетни награди въпреки лошата му слава напоследък. Неотдавна звездата загуби делото срещу таблоида "Сън", който го нарече "бияч на съпруги", а британски съд потвърди голяма част от обвиненията на бившата му жена Амбър Хърд. Заради конфликта с нея и обвиненията в домашно насилие Деп бе низвергнат от Холивуд и загуби ролята си в поредицата "Фантастични животни" по Дж. К. Роулинг.

На филмовия фестивал в Сараево, където пристигна по-рано тази седмица заедно с певеца на "Ю Ту" Боно, Вендерс заяви пред сп. Screen International:  "Ако някой е заклеймен заради нечии обвинения, много е трудно да докаже обратното. Понякога всичко е ясно без сянка от съмнение - като в случая с г-н Уайнстийн. В други случаи съмнение има и мисля, че хората са свободни да дават награди за това, което Деп е направил като филмов артист... Той със сигурност е създал множество големи филми и е подкрепил някои велики проекти".

"Кой съм аз, за да го съдя как да живее?", запита реторично 76-годишният Вендерс. И допълни, че съвременните морални стандарти биха ощетили много от великите творци на миналото. "По днешните стандарти, Пикасо щеше да е изхвърлен от всички музеи. Той не е бил особено мил с някои от жените си."

Ситуацията с Джони Деп е показателна за това, че се нуждаем от по-широк дебат относно "разбирането за истина и фалшиви новини", коментира режисьорът на "Париж, щата Тексас" и "Криле на желанието" и нарече това "културният проблем на нашето време". 

"Живеем във време на сътресения. Никой в действителност не знае правилата, интернет и социалните медии изопачават толкова много неща... Така че ако докато ние, като общество, не се споразумеем относно определени норми, отказвам да съдя когото и да било", допълни Вендерс.

Фестивалните директори на Карлови Вари и Сан Себастиан също защитиха своите решения въпреки критиките, които получиха. "Винаги ще защитаваме презумпцията за невинност и правото да се интегрираш отново", заяви шефът на Сансе Хосе Луис Ребординос. 

В Сараево Вим Вендерс получи почетната награда "Сърцето на Сараево", но остана недоволен от мерките в босненската столица. За разлика от Германия, където протоколите се спазват стриктно, в киносалоните мнозина не носели маски, а вечерните партита противоречали на всякакви мерки. "Дори и ваксиниран си слагах маска, но често бях единственият в стаята, който го прави", коментира Вендерс. 

Фестивалът в Сараево приключи днес, като в състезателната програма бе и българският филм "Жените наистина плачат", добил популярност сред премиерата си в конкурса "Особен поглед" на Кан. 

Още

Сагата Деп-Хърд спешно се превърна във филм

16.09.2022

314
Как се каляваше моралът

21.08.2022

Г-н БАЛЕВ

3154
Джони Деп може да се завърне във "Фантастични животни"

18.08.2022

433