Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пловдив е танц за 15-и път от утре

От 19 май до 2 юни ще продължи юбилейното издание на One Dance Week

18 Май 2023
One Dance Week
Carcaça на Марко Ферейра.

Утре, 19 май, в пловдивския Дом на културата "Борис Христов" започва международният фестивал за съвременен танц One Dance Week. Той отдавна надхвърли седмичната продължителност, но името си остана. В юбилейното издание ще бъдат представени продукции от България, Белгия, Италия, Португалия, Северна Ирландия, Гърция, Испания и Франция. Билети се продават в мрежата на Epaygo, както и на касите на EasyPay в цялата страна.

15 years of ONE DANCE WEEK19.05 - 02.06.2023, Plovdivwww.onedanceweek.comAs part of the anniversary edition of the contemporary dance festival we will see im...

Откриването ще бъде дадено от ирландката Уна Дохърти и новият й спектакъл Navy Blue. Обявена за звезда на съвременната танцова сцена с първите си солови спектакли за бруталната красота на Белфаст, работническата експлоатация, Дохърти достига най-големите сцени в света с трудните теми, а през 2021-а печели "Сребърен лъв" за най-добър млад артист на Венецианското биенале за танц.

На следващата вечер, в събота, ще бъде представен спектакълът "Простичко" на Айелен Паролин от Белгия, а на 21 май предстои световната премиера на "Мъртви думи"от Гергана Димитрова. Аржентинката Паролин, която от години работи в Белгия, избира минимализма за постигане на максимален ефект. Може би “простичка” на пръв поглед, но същевременно съществена и забавна, новата творба на Паролин представя съвременния танц в неговата най-семпла и искрена форма.

Изследване на душата във война: новият спектакъл на Гергана Димитрова е вдъхновен от едноименния роман-поема на Николай Гогол и нашето съвремие. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, за да се опита да разбере какво става с душата в такава екстремна ситуация. "Мъртви души" е копродукция на One Dance Week и РЦСИ "Топлоцентрала", продукция на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни.

На 24 май фестивалът представя соло на Марко Д’Агостин (Италия). Италианският хореограф Марко Д’Агостин посвещава искрения си спектакъл Best Regards на Найджъл Чарнок, британска легенда на изпълнителските изкуства, бунтар, експериментатор, ментор и вдъхновител.

На 26 май португалският хореограф Марко да Силва Ферейра ще се завърне в Пловдив с новата си творба Carcaça, копродукция на Big Pulse Dance Alliance и Оne Dance Week. С участието на десетима танцьори, включително самият Ферейра, това е хореографска среща между унифициращия фолклор и освобождаващата самоизява, между правилата и отклоненията от правилата в танците, приписвани на малцинствени и маргинални общности. "Всички стени ще паднат!" е посланието, което Марко да Силва Ферейра изпраща на Европа.

На 27 май в "Борис Христов" ще се състои световната премиера на новия спектакъл на Клер Дюран-Друен "Необичайно семейство". Характерно за работата на френската хореографка е, че работи с аматьори и хора с физически ограничения и "поведенчески разстройства", които някои биха окачествили като "увреждания". Тя търси дълбочината на изкуството и оспорва правилата кой може или не може да бъде на сцената.

През следващия уикенд, на 27 и 28 май, на открито пред Дома на културата испанският колектив Laimperfecta ще представи спектакъла си "Пот Фолк" с вход свободен. Всички са поканени да се включат в танца, който съчетава баски традиции с електронна музика. 

На 28 май в Пловдив е българската премиера на "Силата (на) слабостта" - дует на тунизийския хореограф Мухамед Тукабри (Белгия) и неговата майка Латифа. На 2 юни фестивалът се закрива с култовия спектакъл MOS на изгряващия гръцки хореограф Йоанна Параскевопулу - игра на криеница между танц, кино и звук.

И тази година One Dance Week дава свободен достъп до спектаклите си за граждани на Украйна - за да заявите своя билет, пишете на [email protected].

Ключови думи:

One Dance Week, съвременен танц