Quantcast
Полша във фокус на One Dance Week 2019 | СЕГА
facebook
twitter

Култура

Полша във фокус на One Dance Week 2019

Два спектакъла на наболели теми гостуват на 19 октомври
121
 снимка: One Dance Week
"Втора природа"

На 19 октомври в Пловдив в рамките на фестивала One Dance Week гостуват два полски спектакъла. Това са "Втора природа" на Агата Синиарска и Каролина Гживнович и "Добре дошли" на независимата артистка Аурора Лубос. Съвременни танцови продукции, докосващи важни за съвремието ни теми - колективното човешко безразличие към унищожаването на природата, последиците от Холокоста и мъчителната реалност на имигрантската криза. 

Двете продукции ще излязат на сцената в заключителния уикенд на фестивала, който тази година ще продължи цял месец с подкрепата на Пловдив 2019 - Европейска столица на културата. 

Полските хореографки Агата Синиарска и Каролина Гживнович изследват природата, нейните пречистващи сили, символи и опасности, за да представят радикален и съвременен прочит на травмата на Холокоста. Техният спектакъл се опира върху биографията на прочутата полска танцьорка от еврейски произход Пола Ниренска (1910 - 1992). Ниренска напуска страната и след множество перипетии се установява в САЩ. Там тя се превръща в една от движещите сили на модерното танцово изкуство, но не успява да се освободи от спомените за геноцида и в крайна сметка се самоубива. "Като част от поколение, родено десетилетия след Холокоста, с този проект ние не опитваме да сме част от тази история. Не можем да изпитаме този ужас, да се преструваме, че го разбираме. Въпреки това ние вярваме, че все още можем да се поучим от нея, от тази друга реалност, която се сблъсква с нашите съвременни индивидуални и колективни истории." 

"Когато Аyрора Лубос поставя върху ръцете на жена от публиката парцалена кукла, имитираща човешко тяло, нямам съмнение за това, което виждам. Пиета? Вопъл, жал от западния свят към онези, които не са оцелели в морското пътешествие. Беше красив жест. Беляза ме хуманизмът, който прелива от това представление - дълбокото човешко отношение, което ни кара да уважаваме всеки живот" - това пише критиката за "Добре дошли". От сцената Лубос протяга ръка за състрадание. Нейното солово изпълнение е танцов апел към западния човек, скрит зад уюта и сигурността, който затваря очите и сърцето си за бягащите от конфликти, репресии, смърт и глад. "Този спектакъл е моят коментар за имигрантите, давещи се в морето, един своеобразен пренос на тези кадри върху нашата полска реалност", казва полската хореографка.

"Втора природа" се играе от 17 ч. в "Склад", а "Добре дошли" - от 20 ч. в Дома на културата "Борис Христов", Пловдив. Билети за всички представления от One Dance Week се продават онлайн в EpayGo, както и на касите на Easypay в цялата страна.

Все още няма коментари

Още

Пловдив продава на ниски цени жилища на общинари

21.12.2020

4419 7
Заразен с COVID-19 почина след отказ да бъде тестван

10.12.2020

3734 13
Полиция ще дежури пред големите магазини в Пловдив

06.12.2020

Обновена

2801 11

Влез или се регистрирай за да коментираш