Медия без
политическа реклама

Племенникът на Кристо представя в София филма "Да ходиш по вода"

06 Дек. 2019
снимка: Purple Rain
Кристо свещенодейства върху "Плаващите кейове".

Филмът, посветен на проекта на Кристо "Да ходиш по вода", тръгва по екраните у нас преди Коледа. А тази събота, 7 декември, от 16 ч. Дом на киното ще бъде домакин на предпремиерна прожекция с участието на Владимир Явашев - племенник на художника и верен партньор в неговите монументални проекти, и режисьора на документалната лента Андрей Паунов. 

"Да ходиш по вода" разказва за световноизвестния артист от Габрово и неговото приключение "Плаващите кейове". Идеята за този проект се ражда още през 1970 г. в артистичното съзнание на Кристо и Жан-Клод, но той успява да осъществи шедьовъра си едва 7 години след смъртта на своята житейска и творческа партньорка. През лятото на 2016 г., на езерото Изео в Северна Италия, над 1 милион души преживяват почти религиозното вълнение "да ходят по водата" благодарение на инсталацията от безброй полиетиленови кубове, обвити в ярък оранжев плат. 

"Да ходиш по вода" въвежда зрителите "в кухнята" на мащабната артпродукция и демонстрира какъв темперамент е нужен, за да станеш свидетел на нещо, близко до истинско чудо. Филмът бе показан за пръв път у нас през март на "София филм фест". 

"Обикновено подобни филми биват разпространени в малките артзали и достигат до твърдата си аудитория. През последните години в България зрителите на кино са основно в големите вериги. Имат изграден навик, изградени места за ходене и са единици хората, които биха тръгнали да търсят определено заглавие, ако него го няма в "тяхното" кино. Затова и поемаме авантюрата да "занесем" "Да ходиш по вода" на зрителите, искаме да дадем възможност на всеки потенциален кинозрител да види филма, защото вярваме, че подобни хора, подобни постижения и такова изкуство трябва да стигнат до по-голям брой хора в България. Вярваме, че зрителите могат да гледат и филми, в които "се разказва за нещо", а не само филми, с които да загубиш няколко часа в петък вечер", споделя разпространителката Невена Маркова. 

Още по темата