Медия без
политическа реклама

Пет номинации, един "Оскар"... и едно обвинение в плагиатство

The Holdovers е откраднал сценария си, твърди засегнатият автор на детски филми

11 Март 2024
Тримата герои на "Заседнали", изиграни от Пол Джиамати, Доминик Сеса и вече носителката на "Оскар" Да'вайн Джой Рандолф.
Тримата герои на "Заседнали", изиграни от Пол Джиамати, Доминик Сеса и вече носителката на "Оскар" Да'вайн Джой Рандолф.

Филмът "Заседнали" (The Holdovers) на режисьора Алекзандър Пейн, един от фаворитите на раздадените тази нощ награди "Оскар", се сблъска с неочаквано обвинение ден преди церемонията: плагиатство. Това не е повлияло на избора на гласуващите, тъй като на този етап вотът им отдавна е бил предаден. "Заседнали", чиято българска премиера предстои след дни на "София Филм Фест", спечели Академичната награда за поддържаща женска роля на Да'вайн Джой Рандолф, а имаше още четири номинации в някои от най-престижните категории - най-добър филм, главна мъжка роля (Пол Джиамати), монтаж и оригинален сценарий. 

Но както съобщават специализираното издание Variety и Euronews, сценарият според някои не е дотолкова оригинален. Негов автор е Дейвид Хемингсън. Според Саймън Стивънсън обаче, автор на популярните детски филми "Лятното приключение на Лука" (анимация на Pixar) и "Падингтън 2", Хемингсън е откраднал от негов незаснет сценарий. "Фриско", написан през 2013 г., разказва за циничен педиатър, който се оказва въвлечен в грижи за пациент тийнейджър. В "Заседнали" Пол Джиамати е циничен и уморен учител в пансион, който се грижи за ученик тийнейджър през зимната ваканция. 

Стивънсън е представил документи, сравняващи сцени от двата сценария, и ги е изпратил на Гилдията на сценаристите в Америка (WGA) още през януари, за да потърси помощ. Едва преди нощта на "Оскарите" обаче Variety показва един от тези документи. 

"Цялата съдържателна цялост на "Заседнали" е копирана от сценария на "Фриско" чрез транспозиция", гласи неговият текст. "Това включва целия сюжет, структура, последователност, сцени, действие и диалог, герои, развитие на героите, отношения, тема и тон. Повечето от тези заемки са направени дума по дума и голям брой уникални и високоспецифични елементи, създадени във "Фриско" могат да бъдат лесно и недвусмислено идентифицирани в "Заседнали". 

Допълнителни усложнения възникват от твърдението на Стивънсън, че е изпращал сценария на режисьора Алекзандър Пейн двукратно - през 2013 г. и през 2019 г. Малко след втория път режисьорът се свързва с Дейвид Хемингсън, за да си сътрудничат по бъдещия завършен филм.

"Оскарите" минаха, но този случай тепърва ще се разнищва.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Заседнали, плагиатство

Още по темата