Медия без
политическа реклама

Нов Дориан Грей остава вечно млад в Габровския театър

Режисьор на зрелищния спектакъл по класиката на Оскар Уайлд е Веселка Кунчева

18 Яну. 2024
Младият гост-актьор Благовест Мицев в ролята на Дориан Грей.
Александър Богдан Томпсън
Младият гост-актьор Благовест Мицев в ролята на Дориан Грей.

„Портретът на Дориан Грей” – най-новото заглавие в афиша на габровския драматичен театър „Рачо Стоянов” по едноименния роман на Оскар Уайлд, ще има премиерни представления на 1 и 2 февруари. Зрелищен, мащабен и завладяващ спектакъл обещават от творческия екип – именно с това се характеризира „запазената марка“ на творческия тандем на режисьора Веселка Кунчева и сценографа Мариета Голомехова. Драматизацията е дело на Полина Христова и Веселка Кунчева. Хореографията е на Явор Кунчев. Композитор е Милен Апостолов, дизайнер на звука – Георги Атанасов.

След като приемат поканата да работят в Габровския театър, през лятото на миналата година Веселка Кунчева и екипът й правят творческо ателие на тема „Да изгубиш себе си”, вдъхновено от романа на Оскар Уайлд. Към днешна дата резултатите от него са основа за един невиждан досега на габровска сцена спектакъл, отбелязват от културната институция.

В „Портретът на Дориан Грей“ ще видим почти целия актьорски състав на Габровския театър, ведно с двама гост-актьори – Благовест Мицев в ролята на Дориан Грей и Цвети Пеняшки в ролята на Сър Хенри Уотън. Димо Сава Димов влиза в ролята на художника на портрета – Базил Холуърд. Участват още Мелин Ердинч, Таня Йоргова, Надежда Петкова, Атанас Димитров-Фози, Александър Андреев, Виолина Доцева, Адриана Димова, Дилян Николов, Добринка Тосева, Магдалена Славчева, Поля Йорданова.

Скандалният роман „Портретът на Дориан Грей“ за пръв път достига до читателската аудитория през 1890 г., когато започва публикуването му в американското литературно списание Lippincott's Monthly Magazine. Макар че, преди да бъде отпечатано на страниците на изданието, произведението става жертва на безпощадна цензура, произведението успява да всее смут сред литературните кръгове, дотогава все още сковани в рамките на консервативните викториански ценности. Отзивите за романа обаче не са само отрицателни. Теоретикът на изкуството Уолтър Пейтър например го определя като „истински жив“. Самият Уайлд е категоричен: „Знам само, че „Дориан Грей“ е класика...“.

Така е и до днес – век и половина по-късно историята за красивия младеж, който продава душата си, за да остане вечно млад, е едно от най-четените и ценени произведения на класическата литература, което впечатлява и разтърсва всеки, докоснал се до него.

Творческият екип на премиерния спектакъл в Габрово се фокусира върху темата за изгубването на личността в желанието й да преживее и опита максимално от всичко онова, което животът предлага. Тематичен акцент, който намира израз и в сценографското решение на Мариета Голомехова, е разпадането вследствие на загубата на устои. Красотата бива съсипана и загубва формата си, когато изкушението вземе превес – това е пресъздадено на сцената като райска градина, която постепенно стига до разруха.

Режисьорката на спектакъла Веселка Кунчева е добре позната на българската театрална публика. Тя е носител на безбройни номинации и награди на творческите гилдии у нас, както и на множество отличия от фестивали в чужбина. Веселка Кунчева е автор и режисьор със забележителна биография. Някои от последните й проекти са мюзикълът „Исус Христос суперзвезда” в Държавна опера – Пловдив, спектакълът „Дон Кихот” по Сервантес в Младежкия театър „Николай Бинев”, „Последният човек” по Джордж Оруел в Държавен куклен театър – Стара Загора, „Мария от Буенос Айрес“ – продукция на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и др. Само спектакълът Аз, Сизиф” е участвал в повече от 40 международни театрални фестивали в над 20 държави по целия свят и е получил над 15 награди.

В спектакъла „Портретът на Дориан грей” Веселка Кунчева отново работи в тандем с художника и сценограф Мариета Голомехова, с която създават компанията Puppet’s Lab. Мариета също е носител на множество награди за творчеството си – сред най-новите са „Аскеер“ за сценографията и костюмите на спектакъла „Дон Кихот”, награди за спектаклите „Полетът на къртицата”, „Аз, Сизиф” и др.

Композиторът Милен Апостолов е сочен от сп. Forbes като един от тридесетте млади влиятелни българи в сферата на изкуствата под 30-годишна възраст. Хореографът Явор Кунчев има награда „Икар“ за работата си в рок-мюзикъла „По ръба на небето" на Държавен куклен театър – Пловдив. Повече от 10 години с школата си Lindy Hop Bulgaria той популяризира танците и културата на суинга у нас. Моноспектакълът на Полина Христова „Полетът на къртицата” също е окичен с награди.

Следващото представление на „Портретът на Дориан Грей“ в Габрово ще се играе на 27 февруари, веднага след което спектакълът потегля на турне. Още през февруари ще гостува в Ловеч, а през следващите месеци са планирани представления в Бургас, Варна, Народен театър „Иван Вазов” – София, Русе, Стара Загора и други градове в страната.

 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата