Медия без
политическа реклама

Когато Теодосий Спасов свири, пингвините танцуват

16 Окт. 2020
Теодосий Спасов и Християн Цвятков музицират сред ледената пустош.
снимка: архив на продукцията
Теодосий Спасов и Християн Цвятков музицират сред ледената пустош.

Днес от 19 ч. в кино "Модерен театър" в град Панагюрище е премиерата на "Танцът на пингвините" - документален филм, заснет на Антарктида, с музиката на Теодосий Спасов и участието на българските полярници. Първата софийска прожекция ще бъде четири дни по-късно, на 20 октомври от 20 ч. в модернизираното кино "Влайкова". 

Месец преди да бъде обявена глобална пандемия, Теодосий Спасов потегля заедно с българската експедиция към най-студената точка на Земята и се завръща оттам, дни преди светът да хлопне кепенци. Какво преживява "кавалджията на планетата", как успява там да създаде своя последен музикален албум и какво представлява животът на Ледения континент през погледа на един творец - за всичко това става дума в "Танцът на пингвините". 

Режисьор на филма е Ема Константинова, оператор - Румен Василев, носител на наградата “Златна роза” за 2020 г. в категорията операторско майсторство. Продуцент и идеолог на проекта е проф. Христо Пимпирев, ръководител на всички досегашни 28 български експедиции в Антарктида. "Един ден получих изнендващо обаждане от човек, когото все още не познавах. Професор Пимпирев - водача на българските полярници", разказва Теодосий Спасов. "И няколко месеца по-късно поех на най-далечното пътешествие, което някога съм правил". 

"Танцът на пингвините" проследява едномесечното пътуване, което често се оказва по-дълго от самия престой на Антарктида. Заедно, на най-студеното място на Земята, Спасов и китаристът Християн Цвятков създават 12 пиеси за кавал и китара, които се превръщат и в първия музикален албум от Ледения континент.  Каква публика са пингвините? "След всяко парче чуваме само тихи възгласи", шегува се Теодосий.

Филмът хвърля любопитен поглед и към Българската полярна база на о-в Ливингстън - фургона в който първите български полярници са се подслонявали по време на експедициите. Днес той е включен в списъка на историческите и културни забележителности на Антарктида, но все още пази спомена за времена на голям ентусиазъм и смелост в условия на живот, "възможни само за юнаци".

Още по темата