Медия без
политическа реклама

Класика, джаз и танго на „Софийски музикални седмици“

Международният фестивал се открива тази вечер с концерт на Младежката филхармония „Пионер“

23 Май 2022
Младежката филхармония "Пионер" днес открива форума с концерт с вход свободен за зрителите.

В навечерието на най-българския празник Младежката филхармония „Пионер” ще открие тази вечер от 19 ч. в зала „България“ Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ с тържествен концерт. Той е посветен на две значими годишнини – 70 години от основаването на формацията и 110 години от рождението на нейния вдъхновител и създател проф. Влади Симеонов. По традиция събитието е с вход свободен за публиката. Концерта ще дирижират четирима диригенти: Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син и Христо Христов. Под техните виртуозни палки ще прозвучат произведенията "Празнична увертюра" на Дмитрий Шостакович, „Половецки танци” из операта "Княз Игор" на Александър Бородин, въведение и танци из операта "Момчил" на Любомир Пипков, 5 сцени из балета "Ромео и Жулиета" на Сергей Прокофиев, "Баба Яга" от Мусоргски-Равел и "Киевската порта" из "Картини от една изложба" на Мусоргски.

53-тото издание на „Софийски музикални седмици” предлага цветна палитра от камерни и симфонични концерти, спектакли, премиерно представяне на музикални творби, книги и дискове за всеки вкус. От класика и симфонична музика до джаз, танго, етно и елекроника в компилации с класически и народни инструменти. Тази година афишът съдържа над 100 прояви, посветени на музикалното изкуство. Ще се състоят повече от 80 концерта на камерна и голяма сцена в 17 зали в центъра на София. Чуждестранни участници са от 16 държави: Австрия, Германия, Италия, Испания, Израел, Китай, Люксембург, Мароко, Португалия, Румъния, Русия, Тунис, Турция,  Украйна, Южна Корея, Япония. Композиторът във фокуса на 53-тото издание на фестивала е Георги Арнаудов, а артистът във фокуса е маестро Найден Тодоров.

За първи път на софийска сцена ще бъдат World Youth Orchestra с диригент Дамиано Джурана, Александър Гнатюк, Луиза Село, Иля Овчинников, Вера Морайш, Наталия Пономарчук, Антон Никулеску, Муза Рубацките. Изключително интересни ще са корейските изпълнители на традиционни инструменти, уверяват организаторите, както и лекцията на Юнгьонг Парк  за съвременната корейска музика – фестивална инициатива, която се осъществява в сътрудничество с посолството на Република Корея в България.

Програмата на МФ „Софийски музикални седмици” ще продължи до 2 юли с по няколко културни събития на ден, а пълното съдържание на фестивалния афиш е публикувано в страниците:

https://www.sofiaweeks.com/

 

https://www.facebook.com/sofiamusicweeks

Още по темата