Медия без
политическа реклама

Калин Донков чества юбилей с нова поетична книга

06 Юни 2022

Известният поет и публицист, дългогодишен колумнист на "Сега", Калин Донков представя новата си книга със стихове "Никой на прага". Премиерата е на 9 юни, четвъртък, в Националната библиотека „Кирил и Методий”. Томчето, издадено от "Жанет 45" съдържа избрани и най-нови стихотворения на поета. Рисунките в него са създадени от Светлин Русев по мотиви от лириката на автора и се представят за първи път. За книгата ще говори и поетът Бойко Ламбовски. 

"Никой на прага" излиза в чест на 80-годишния юбилей на Калин Донков, който бе отбелязан преди няколко месеца. Той е роден на 2 декември 1941 г. в село Беглеж, израства в Плевен. Преди промените работи в националната телевизия и националното радио, във в. "Антени" и сп. "Септември", дълги години е главен редактор на сп. "Български воин".

Става популярен сред читателите със своите публицистични поредици "Частен случай", "Ранни мемоари", "Нерви и утехи" (така се казваше и колонката му в "Сега", събираща хиляди читатели и в интернет всяка седмица). Сред стихосбирките му са "Внезапна възраст", "Очевидец на съдбата", "Елегии и тържества", "Незабрава", "Ето я нощта". Поезията му е преведена на английски, руски, френски, испански, полски, чешки, словашки, словенски, сръбски, украински, гръцки, арабски, пенджабски и др. По много от стиховете му са създадени песни (една от най-известните е "Душа" на "Диана Експрес"), по някои прозаични творби – филми и пиеси.

Последвайте ни и в google news бутон