Медия без
политическа реклама

Каквото направят Нина, Зуека и Андерсен - все е хубаво

Спектакълът по приказката "Каквото направи дядо, все е хубаво" тръгва на юбилейно турне след 15 години на сцена у нас и в чужбина

06 Окт. 2020
снимка: Театър Кредо

Въпреки трудните за театъра времена, национално юбилейно турне ще отбележи 15-годишнината на сцена на световно признатия български спектакъл "Каквото направи дядо, все е хубаво". В своята биография постановката на Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека по Х. К. Андерсен има над 200 представления, изиграни на четири езика у нас и по света, и осем международни награди, както и "Икар" за принос в популяризирането на българския театър по света. Публиката в десетки страни аплодира снежната комедия на Театър "Кредо", а руската критик я нарича "шедьовър за изгубения рай". 

„Каквото направи дядо, все е хубаво” е не само един от най-аплодираните български спектакли по света, но и един от най-дълго играните. Международната премиера на спектакъла е на 23 август 2005 година в Дания, където в рамките на честването на 200-та годишнината от рождението на Андерсен, спектакълът се играе с огромен успех в 16 града.

На 11 ноември 2005-а е националната му премиера в Театър 199 „Валентин Стойчев” в София, на чиято сцена се радва на зрителски интерес и до днес. Автори на сценичната адаптация на „Каквото направи дядо, все е хубаво” са Юрий Дачев и Нина Димитрова, която е и режисьор на спектакъла. Заедно с Васил Василев-Зуека тя е автор на сценографията на спектакъла, пресъздаваща приказната атмосфера на андерсеновия свят.

Нина Димитрова играе Андерсеновата приказка, потънала в магия от бяла вата, в партньорство със Зуека до 2012 г. След това той е заменен на сцената от младия актьор Димитр Несторов, неин студент от НАТФИЗ, с когото си партнират в спектакъла и до днес. "И този спектакъл като "Шинел" оцеля през годините и навърши 15 години. Радвам се, че доживях времето на интернет и дигиталните светкавични комуникации, които дадоха възможност и у нас да разберат, че хората по света си пазят и се гордеят, че играят дълго спектаклите си, а не ги хвърлят в кошчето след първия сезон. Някои, като "Мишеловката" на Агата Кристи, например, се играят от 70 години и продължават да са хит в Лондон и гордост за театра, който е създал толкова дълголетен хит", споделя Нина Димитрова пред "Сега".

Турнето на "Каквото направи дядо, все е хубаво", което се осъществява с подкрепата на Министерство на културата, започва тази вечер в 18:30 на сцената на Родопски драматичен театър, Смолян. Там представлението е част от 9-то издание на Театралния фестивал „Забранено за възрастни”.

На 22 октомври спектакълът гостува в Русе на сцената на Държавен куклен театър Русе, а на 26-и - в Драматично куклен театър-Силистра. Два дни по-късно идва ред на Добрич, а в Стара Загора и Бургас "Каквото направи дядо, все е хубаво" ще гостува в две поредни вечери (съответно 2-3 и 5-6 декември). През ноември той ще отпразнува юбилея си и на своята "родна" сцена в Театър 199.

Още по темата