Медия без
политическа реклама

И "Ателие" чества века на Любен Зидаров

Изложбата рисунки в "Нюанс" е курирана от сина му Филип Зидаров

12 Февр. 2024

Паралелно с голямата ретроспективна изложба "100 години – една ретроспекция", която бе открита миналата седмица на СБХ на "Шипка" 6, 100-годишнината на легендарния български илюстратор ще бъде отбелязала и в галерия "Нюанс" на ул. "Иван Денкоглу". 

Роден на 23 декемеври 1923 г., Любен Зидаров си отиде на 3 януари 2023 г., като рисуваше до последния си дъх. По този повод от утре, 12 февруари, сме поканени в “Ателие”-то на художника. Експозицията на негови подготвителни рисунки и проекти за илюстрации е курирана от изкуствоведа и негов син Филип Зидаров. Това е третата изложба на доайена в "Нюанс", като първите две бяха организирани рамо до рамо със самия Любен Зидаров.

"Ателие" е сравнително неголяма изложба, паралелна на мащабната ретроспектива "Сто години Любен Зидаров", започнала на 8 февруари в салона на Съюза на българските художници на ул. "Шипка" 6. Замислена е като допълнителна възможност за изкушените от стила и името на художника, останал творчески активен до последния ден на "своето" столетие с все по-неочаквани инвенции, да се срещнат с елементи на неговата илюстраторска и живописна "лаборатория", разказва Филип Зидаров.

Експозицията е съставена от различни опити и варианти на известни илюстративни цикли - Андерсеновите приказки, "Островът на съкровищата" и от други прочути произведения на детската литература, непознати и непубликувани, защото представляват онази част от творческия процес, водещ до публикуваните творби, който обикновено остава скрит за публиката.

Изложбата ще покаже и ранни рисунки от 1950-те, оригинали от създадения през 1960-те комикс "Островът на съкровищата", както и някои от последните акварели на Любен Зидаров. Освен радост за любителите на неговото творчество, тя е и рядък шанс за колекционерите да се сдобият с негова творба. 

"Ателие" ще може да се види в галерия "Нюанс" до 3 март.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?