Медия без
политическа реклама

НАЙ

Из приказните светове на 98-годишния младеж Любен Зидаров

Доайенът на българската илюстрация продължава неуморно да рисува и прави изложби

Любен Зидаров на откриване на изложба през 2019 г.
Емил Л. Георгиев
Любен Зидаров на откриване на изложба през 2019 г.

Има не повече от три имена на илюстратори, които вече порасналите читатели помнят и свързват с любимите сюжети от детството си. Вадим Лазаркевич (руснак, но работил през почти целия си съзнателен живот у нас), Либико Марайа (световноизвестен италианец, чиито рисунки няколко пъти през годините са препечатвани от български издатели). И накрая, но не последен по важност - единственият българин сред тях, Любен Зидаров.

Децата на миналия век никога няма да забравят неговите Андерсенови приказки - малката русалка, кибритопродавачката, галошите на щастието..., неговия Том Сойер, самовилите и юнаците в томовете на Николай Райнов и еднокракия пират Джон Силвър от "Островът на съкровищата". Мнозина от сънародниците ни са навлезли, живели и мечтали в чудните измислени светове на автори като Марк Твен, Робърт Луис Стивънсън и Ханс Кристиян Андерсен с негова помощ.

С днешните деца не е така, но родителите им побързаха да си устроят скандал преди две години, когато Зидаров, вече на достолепната 96-годишна възраст, бе поканен да илюстрира българското издание на "Хари Потър". Спорът бе уж за "красотата" на картинките, но всъщност в него се включиха с еднакъв ентусиазъм професионалисти и хора, които никога не са доближавали четката (освен в часовете по рисуване в училище).

"Другари, погледнете художествените илюстрации на книгите и особено илюстрациите на детско-юношеските книги. Децата и юношите се рисуват като кретени. Право да ви кажа, че като гледам някои илюстрации на детско-юношески книги, си спомням за едновремешните приказки на баба ни за таласъмите и караконджулите, които бродели по земята и отвличали непослушните деца – така тя ни плашеше, за да бъдем мирни и послушни. Не казвам, че всички илюстрации са такива, но от година на година все повече се разширява този начин на лошо илюстриране и не се вижда докъде ще стигне... За такива илюстрации, за такива деформации младежкото издателство ["Народна младеж"] и издателство "Български писател" държат знамето."

Цитатът, както подсказва стилът на изразяване, не е от фейсбук баталиите през 2019-а, а от реч на Тодор Живков на културна тематика през април 1963-та (годината, в която излиза първият илюстриран от Любен Зидаров "Том Сойер").

Но, разбира се, това не спря доайена на българската илюстрация за деца да рисува - нито тогава, нито сега. И слава богу.

---

Любен Зидаров се ражда във Велико Търново на 23 декември 1923 г. - сиреч, вчера отпразнува своя 98-и рожден ден. За детството му не се знае много, освен че книгите го увличат и прави първите си любителски илюстрации още като ученик. "Чета Джек Лондон, направих илюстрациите, с целия си младежки наивитет ги направих на формата на книгата, която бях прочел, изрязах ги и ги налепих вътре в страниците - да изглежда, че книгата е излязла в мои илюстрации", разказва художникът в свое интервю преди няколко години.

През 1948 г. завършва Художествената академия в София, специалност живопис, при проф. Илия Петров. Но илюстрацията си остава негова страст и живописните му занимания страдат. "Много-много не си давах зор там, защото виждах, че нищо не става. Правех си само етюдите, които бяха в учебната програма. С моя професор имах доста неприятности, защото той непрекъснато ми правеше бележки, че занемарявам живописта, за да правя илюстрации."

Още като студент започва да сътрудничи на вестници за деца и юноши, а с неговия приятел Александър Денков са сред първопроходците на българския комикс. Работил е като илюстратор на детските вестници и списания "Септемврийче", "Пламъче", "Славейче" и "Дружинка". Въпреки критиките срещу стила му на работа от 1967 до 1970 г. е главен художник на издателството на ЦК на ДКМС "Народна младеж", а през 70-те е първо заместник-председател, после и председател на Творческия фонд на СБХ. Получава званието "Народен художник" в края на 70-те, когато вече е лауреат на награди и в чужбина. През 90-те за три години оглавява Съюза на българските художници. Работата на бащата оказва влияние и върху сина - Филип Зидаров е известен наш изкуствовед.

При все страстта към илюстрацията, още на млади години посещение в Париж и "среща" с големите импресионисти в оригинал го връща към живописните техники. Първата му изложба след завръщането от френската столица е с живопис. Следващата е "Автопортрети".

Но онова, с което остава в поколенията, са рисунките му към "Приказки на Шехеразада", "Български народни приказки", "Островът на съкровищата", "Том Сойер" и "Хъкълбери Фин", "Принцът и просякът", приключенските романи на Майн Рид и Жул Верн... и, разбира се, приказките на Х. К. Андерсен, които той илюстрира многократно в продължение на 60 години и на които бе посветена и последната му изложба - този декември в столичната галерия "Ракурси".

"Светлин Русев шеговито ме наричаше жалък илюстратор, пък на последната ми изложба на илюстрацията ме провъзгласи за художник от световни мащаби като илюстратор", спомня си метаморфозата в отношението към рисунките му Любен Зидаров.

Творческото дълголетие не е нещо необичайно за художниците, но Зидаров е безпрецедентен случай за българската артистична сцена - не само заради неизчерпаемата си креативна енергия, но и заради неостаряващото чувство за хумор. "Ако хуморът изчезне, изчезват и сериозните неща, защото няма с какво да се изразят", казва той в свое интервю пред "Сега" преди пет години.

За над 70 години творческа дейност той е направил десетки изложби у нас и в чужбина, като освен илюстрациите и неподражаемите му като пластичен език и самоирония автопортрети има още няколко любими теми - селски и градски пейзажи, три морета, жени от града, селото и плажа, магарета... Изкушавал се е и от перото, но тъй като съпругата му Богдана Зидарова е поетеса - бързо разбира, че не това е областта, в която може да даде най-много.

В последните години Зидаров не дава интервюта. Тази година поради пандемията нямаше и тържествено откриване на изложбата му в "Ракурси", но той дойде в галерията предишния ден за подреждането. Затова оставяме сега колегите му да говорят за него.

 

Чавдар Николов, карикатурист:

Когато бях млад и зелен, неговите илюстрации ме вдъхновяваха да мечтая по градове, страни и континенти, които тогава нямаше как да видя на живо. Илюстрациите му бяха досущ като рок музиката, която слушахме през 70-те - цветни, енергични, рошави и жизнерадостни на фона на сивото соцежедневие. После и моите деца изпитваха същата радост при досега с неговото изкуство. Сега съм сигурен, че и внуците на нашите деца ще имат нужда от него.

 

Гергана Димитрова, издател:

Любен Зидаров нарисува илюстрациите за любимата ми книга - "Пчелица" от Анатол Франс. Дълго време не смеех да му предложа да ги направи. Защото това е като да рисува за теб Сирак Скитник или Владимир Димитров-Майстора. Но колкото и да мислих, не можех да си ги представя от друг български художник. И, разбира се, когато се осмелих, получих най-доброто. Тогава той беше само на 93 години, днес продължава да рисува и ще е все така, защото Любен Зидаров винаги ще открива истории, които ще иска да илюстрира.

 

Капка Кънева, художник илюстратор:

В това ужасно време на ежедневна загуба на личности, стойност и смисъл човек би могъл да се подведе да търси ключа към неувяхващо яркото присъствие на Любен Зидаров на родната арт сцена в неговото дълголетие. Това би било грешка. Продължителният личен и творчески живот на един художник е гаранция единствено за голямо по обем творчество. Причината да не преставаме да обичаме рисунките и илюстрациите на Любен Зидаров се корени за мен в неувяхващата младост на неговите ум, дух и сърце. В любопитния поглед на очите му, "големи като кръгли кули", към непрекъснато променящата се реалност. В свежата автентичност на цялото му творческо същество.

Честит празник, Майсторе! Топли пламъкът от твоето огниво!

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Любен Зидаров