Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хонорарите на Анна Нетребко са паднали 10 пъти

В Русия злорадстват, че звездата продължава да губи ангажименти в Европа, Азия и САЩ

06 Март 2023
ЕРА/БГНЕС
Анна Нетребко

В Европа отменят концерти на Анна Нетребко, а хонорарите ѝ са десетократно по-ниски, отколкото преди войната. Така онлайн изданието на "Комсомолская правда" злорадства относно известното руско сопрано. 51-годишната Нетребко, която има и австрийско гражданство, в последната една година живее и работи само в чужбина. През това време тя направи няколко антируски изявления, но това не ѝ помогна - отмяната на нейни гастроли продължава, пише "КП". 

В първите дни след инвазията на Русия в Украйна оперната звезда, както и нейният сънародник, диригентът Валерий Гергиев, бяха отстранени от афиша на миланската "Скала" за март 2022 г. Германският агент на сопраното преустанови работа с нея, "Метрополитън опера" категорично се отказа от сътрудничество с всички близки до Путин артисти. И до днес оперният театър в Ню Йорк не е възстановил отношенията си с Анна Нетребко - макар че в Италия я реабилитираха, през лятото и новия сезон тя пя и в "Ла Скала", и в "Арена ди Верона". Това се случи, след като в края на март м.г. оперната дива заяви категорична позиция срещу войната: "Осъждам остро войната в Украйна и мислите ми са с жертвите на войната и техните семейства. Моята позиция е ясна. Никога не съм била член на партия, нито съм свързана с който и да е руски ръководител", каза певицата в изявление и уточни, че е виждала Путин отблизо само веднъж и никога не е получавала финансова подкрепа от руското правителство. 

Нетребко сега живее във Виена със съпруга си Юсиф Ейвазов и техния син и продължава да пее в спектаклите на Виенската държавна опера, макар че ангажиментите ѝ са значително намалели: в афиша всъщност има само една нейна постановка - "Аида".

Повече от година след началото на войната "Метрополитън опера" все още не е поканила Нетребко обратно на сцената си. От мениджмънта заявяват, че за да се случи това, тя "трябва в дългосрочна перспектива да докаже липсата на връзки с родината си". Като резултат Нетребко побърза да се отърве от скъпия си апартамент в Манхатън, купен с ипотека за 30 години, пише "КП". 

Самата Анна е съобщила, че Баварската опера я е свалила от афиша си за юли заради публикувана снимка с Гергиев. Вчера, 5 март, пък бе отменен концерт в Тайван, където тя трябваше да пее заедно със съпруга си Юсиф Ейвазов, заради "повишена загриженост от страна на общественото мнение". 

"Комсомолская правда" пише още, че в Русия, където тя вече официално е "канселирана", преди войната Нетребко е получавала хонорари от порядъка на 200-300 хиляди евро, докато в Европа ѝ се плаща по 20-30 хиляди на участие. 

Все пак световноизвестната певица не е останала безработна: предстоят ѝ две изяви в Хонконг, а после Токио, Милано, Висбаден, Верона. Що се отнася до обвиненията в предателство, които получава от сънародниците си в социалните мрежи, Нетребко им отговаря с коментари като: "Избягала? Хелоу! Аз живея и работя извън Русия от 20 години" или "По-голямата и по-добрата част от живота си не съм изживяла в Кубан", допълва изданието. 

Ключови думи:

Анна Нетребко

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?