Quantcast

Медия без
политическа реклама

„ГрадскАБуква“, или знаците навсякъде около нас

24 Май 2022
НХА

Цветни, привличащи окото винили са поставени върху оградата на Ректората на Националната художествена академия в София и на площад „Тройката“ в Бургас в рамките на проекта „ГрадскАБуква II“, посветен на празника 24 май.

Ежегодната изложба, организирана от НХА и катедра „Плакат и визуална комуникация“ тази година фокусира вниманието на зрителя върху наглед рутинни, познати изображения и ситуации от градската среда, в която живеем. Всички те обаче, погледнати под друг ъгъл, изведнъж разкриват простата и очевидна истина – буквите са навсякъде покрай нас. Достатъчно е умът да потърси – и ето, дървото в съседния двор или пързалката на детската площадка отсреща вече са букви, толкова познати и разпознаваеми за всеки. Привидната хаотичност на знаците от кирилската азбука, изведени на базата на „хванатите“ от авторите градски кадри, всъщност се организират в една забележителна хармония, напълно отразяваща задъхания пулс на съвременното ни битие.

Освен експонирането върху оградата на Ректората на НХА в София, за първи път изложбата се представя и в Бургас, на емблематичния площад „Тройката“ – място, където тя ще може да бъде видяна и съпреживяна от жителите и гостите на града.

Традиционно посветена на 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, тази година изложбата е също и част от редицата събития, отбелязващи 125-годишнината на НХА. Участници в проекта са студенти от трети и четвърти курс на специалност „Плакат и визуална комуникация“ в НХА – София, и от филиала на НХА в Бургас.

 

Още по темата