Медия без
политическа реклама

Готов ли е Холивуд да се откаже от живите актьори?

Instagram

Една от най-известните кастинг агенции в Холивуд добави певицата, модел и блогър Микела към каталога си с актьори, с което тя може да се окаже следващата звезда в касов филм. Разликата между новото попълнение и останалите звезди на агенцията е, че Микела е виртуално създадена. Това даде повод за поредната оживена дискусия дали е дошло време подобни аватари да изместят истинските актьори от плът и кръв - особено в контекста на кризата около Covid-19, която възпрепятства работата на много хора на снимачната площадка.

В редиците на Creative Artists Agency (CAA) Микела ще стои до имена като Скарлет Йохансон, Уил Смит и Стивън Спилбърг. Наскоро агенцията разкри, че най-новият й клиент е малко по-различен от общоприетото възприятие за потенциална холивудска звезда. "Варайъти” съобщи, че CAA е подписала договор с 19-годишния бразилско-испански модел, певица и инфлуенсър Микела, която в момента "живее” в Америка.

Макар Микела да е виртуално създадена, кариерата й изглежда доста реалистична. Тя има над 2,2 милиона последователи в Instagram, взима интервюта от известни личности, през 2017 г. дебютната й песен "Not Mine" достигна номер 8 в класацията на стрийминг гиганта Spotify, а известни модни къщи се надпреварват да създават дрехи специално за нея. Сега Creative Artists се заемат с кариерата й в телевизията, киното и рекламата.

Опитите във филмите да участват компютърно генерирани хора (както и сравнително по-лесните за пресъздаване животни и фантастични създания) датират от над 20 години. Особено доходен бизнес е "съживяването" чрез технологиите на вече починали актьори за бъдещи роли, както последно това бе направено с Кари Фишър в "Междузвездни войни", а се говори дори за "възкресяване" на Джеймс Дийн! 

От гледна точка на индустрията  виртуалните артисти са примамлива перспектива. Те могат да се променят според нуждите на пазара, никога няма да се оплакват, винаги ще са в отлична форма и готови за камера, а специално в случая на Микела – тя завинаги ще си остане на 19 години в индустрия, в която младостта е на почит. Още един плюс е, че ще може да "работи" по време на пандемия, без да се притеснява от потенциална зараза.

Микела не е изкуствен интелект в пълния смисъл на думата, защото е озвучавана от хора. Тя е дело на стартъпа Brud, зад който се подвизават диджеят Тревър МакФедрис и Сара ДеКу, която пък миналата година влезе в престижната класация на "Форбс" "30 под 30". Днес в компанията работят общо девет души, които са създали още два робота  - Блауко и Бермуда, със сходни функции.

Съвместният проект на МакФедрис и Деку започва през 2016 г., когато създават профил в Instagram на виртуалния модел Микела, която рекламира известни марки като "Келвин Клайн" и "Прада". Италианският моден дизайнер Рикардо Тиши създава рокля специано за нея. Дейността на Микела не спира дотук: в момента тя участва в кампания за набиране на средства за пострадалите от коронавирус.

 

SUBSCRIBE ► https://smarturl.it/MiquelaYTSubscribe?iqid=m.yt.Rz8lxRxdwigGET MY NEXT NFT DROP ► http://smarturl.it/MiquelaTwitter?iqid=m.yt.Rz8lxRxdwigFollow ...

 

Ключови думи:

Микела, онлайн, Холивуд, робот

Още по темата