Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Годсмак" в София завинаги

Съли Ърна даде обет пред 15 000 в "Арена Армеец", че докато бандата съществува, България ще е нейният втори дом

01 Апр. 2019ЯВОР ЕВТИМОВ
Сега

Дълго чаканият дебют на "Годсмак" в София може би ще се окаже само първата от много срещи на столичните рок фенове с американската алтернатив метъл банда. Поне така обеща нейният фронтмен Съли Ърна, за пореден път запленен от неподправената любов на българската публика.

Изправен пред около 15 000 души в "Арена Армеец" в събота вечер, Ърна обяви: "Знаете ли какво? Аз вече съм взел моето решение. Сигурен съм, че и другите момчета ще ме подкрепят. Днес ви казвам, че докато тази банда съществува и прави музика, вие винаги ще бъдете част от нашите турнета. София, България, е нашият втори дом и ние винаги ще идваме при вас. Това е обещание!".

Откакто дойде с групата си за първи път у нас - за шеметното участие на "Годсмак" в бургаския Summer Chaos Festival през 2015 г., Ърна пропусна само една година да пее в България. През 2016-а и 2017-а той изнесе самостоятелни концерти в София, като първия път напълни зала 1 на НДК два пъти за един ден, а втория събра над 7000 почитатели на соловата му кариера в "Арена Армеец".

През 2018 г. Съли и бандата му също трябваше да са тук, но цялото планирано европейско турне през октомври и ноември беше отложено заради личната трагедия на китариста Тони Ромбола, загубил 34-годишния си син. Макар и с няколкомесечно закъснение, новият албум When Legends Rise (2018) получи своята официална промоция на сцена на Стария континент, като София беше петата спирка след Берлин, Варшава, Виена и Будапеща.

"Отдавна не бяхме идвали в Европа, а през последната седмица свирихме на четири места. Но аз през цялото време казвах на момчетата: "Чакайте само да видите какво ще стане в София!" Е, не съм ги излъгал", възхищаваше се Ърна в пълната "Арена Армеец".

Още докато феновете тръпнеха в очакване да видят на живо любимците си, те им загатнаха какво ги очаква, пускайки необичайно интро - микс от непреходните We Will Rock You на "Куин", Dream On на "Аеросмит" и Hey Jude на "Бийтълс".

Последвалата вихрушка от тежък звук и ярка светлина превърна двучасовото шоу на Bulgarian Live Music в миг на благоговение за останалите без дъх хиляди фенове на "Годсмак". Те съпреживяха общо пет от песните в седмия албум на групата, като освен титулното парче When Legends Rise чуха Say My Name, Unforgettable, Under Your Scars и Bulletproof.

За да няма разочаровани, междувременно прозвучаха и някои от най-знаменитите хитове на бандата с четири номинации за "Грами" - 1000hp (2014), Cryin' Like a Bitch (2010), Straight Out of Line (2003), Awake (2000), Something Different (2014), The Enemy (2006), Voodoo (1997). Кулминацията беше класическата "престрелка" на барабаните между Ърна и титуляря му Шанън Ларкин, акомпанирана зрелищно от Ромбола и басиста Роби Мерил.

А финалът беше предизвестен - легендарното проникновение I Stand Alone (2003) сложи край на четворен бис, който включваше и кавър версия на Come Together на "Бийтълс".

В паузата преди прощалните песни Съли Ърна анонсира създаването на благотворителната фондация на "Годсмак", наречена Scars ("Белези"). Тя ще набира средства в помощ на хората в депресия с надеждата да послужи като превантивна мярка към всяка суицидна мисъл. Такива, каквито само през последните две години отнеха от света титани на рок музиката като Крис Корнел, Честър Бенингтън и Кийт Флинт. Седнал на пианото си, 51-годишният американец посвети Under Your Scars на тях и на всички останали, отишли си без време, макар и по своя воля.

Още по темата