Quantcast

Медия без
политическа реклама

Георги Господинов осигурява "Времеубежище" в карантината

Новият роман на писателя търси спасение в миналото при остър дефицит на бъдеще

Жанет 45

Писателят Георги Господинов завърши и издаде новия си роман с актуалното заглавие "Времеубежище". Писан в последните няколко години, той улавя цялата тревожност и предчувствие за буря, което витае във въздуха, гласи анонсът за книгата. Живот при остър дефицит на бъдеще и търсене на спасение в миналото са темите на романа. 

Той ще излезе от печат по време на карантината, въпреки че издателствата и книжарниците са минимизирали дейността си, а книжният пазар е почти напълно замрял. 

"Не бях издавал книга в извънредно положение, случи се и това, човек никога не знае. Някои ме съветваха да изчакам по-добри времена. Според мен пък книги трябва да излизат във всички времена", пише авторът на "Естествен роман" и "Физика на тъгата". Предишната книга на Господинов - сборникът със свръхкратки истории "Всичките наши тела" излезе през 2018 г. От предишния му роман пък минаха девет години. Повечето от книгите му са преведени на много световни езици и удостоявани с редица награди у нас и в чужбина.

Рисунката на корицата на "Времеубежище" е дело на художника Недко Солаков, а дизайнът е на Христо Гочев. Издателството, както обикновено, е "Жанет 45". В сайта им вече могат да се правят предварителни поръчки, а официално обявената дата на излизане от печат е 29 април. Подразбира се, че шумна премиера в стил "преди коронавируса" няма да има. 

"Появява се в необикновен момент. Улиците са празни, парковете са недостъпни, книжарниците са затворени. Приклещени сме в прегръдката на собствените си домове. Мнозина ни съветваха да отложим издаването й и да изчакаме по-добри времена. Аз бях на различно мнение. 

В най-тежките и най-мрачните епизоди от историята на човешкия род винаги са ни спасявали думите. Топли и спокойни думи около пещерния огън. Думи на упование от амвона на храма. Думи за кураж и единение пред лицето на настъпващия враг. Думи на безстрашие и себеотрицание на барикадирания площад. Думи на утеха, на спокойствие за утрешния ден, когато посред нощ се събудиш след някой кошмар в тъмната си стая и дойде мама, за да те завие.

Затова имаме нужда от книги като тази именно днес, именно сега. Защото оттатък разпенената и буйна река пътят продължава. И на всеки от нас са му нужни правилните думи, за да намери своя брод", емоционално пожела "на добър път" на книгата издателят Манол Пейков.

От анонса разбираме още, че ще се срещнем с познатия на (по)читателите на Господинов герой Гаустин, който се е посветил на една мечта – да лекува чрез минало. Неговата "клиника за минало" се превръща в убежище за губещите памет. Докъде може да се разрасне тази мечта (или обсесия)? Колко минало може да понесе човек? В началото залогът е една клиника, в краят на романа – един континент. Ще видим как се живее във възстановка, какво става, ако се вдигне априлско въстание в Борисовата градина или осъмнем, марширувайки пред мавзолея. Къде в София обучават "статисти за революции"? 

Историята ни води из Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин и други места и времена, а страшното и смешното вървят ръка за ръка.

Още по темата