Медия без
политическа реклама

Георги Дюлгеров с награда "Васил Гендов" за цялостно творчество

14 Май 2023
Георги Дюлгеров
Георги Дюлгеров

Професор Георги Дюлгеров - режисьор, сценарист, преподавател, ще получи почетната награда за цялостно творчество на тазгодишните награди на Съюза на филмовите дейци "Васил Гендов". Официалната церемония ще се проведе на 16 май в Националната опера и балет, където в повече от 30 категории гилдията ще отличи най-добрите български филми (игрални, документални и анимационни) за отминалата година и професионалистите, работили по тях.

За втора поредна година българското кино официализира своите (малко спорни) постижения с наградите "Васил Гендов", връчвани от Съюза на българските филмови дейци.

Георги Дюлгеров е роден на 30 септември 1943 г. в Бургас. Потомък е на бежанци от Ениджевардарско, Егейска Македония и от Одринска Тракия. Той е автор на над 20 български филма като режисьор и сценарист. Творбите му "Лагерът", "Мера според мера", "Авантаж", "Трампа" и др. са сред най-добрите постижения в историята на българското кино. След промените снима "Черната лястовица", "Лейди Зи", "Козелът", "Буферна зона". Носител е на "Сребърна мечка" за най-добра режисура от Берлинале’78 (за "Авантаж"), на приза "Златен рицар" от Палермо’86 (за "Нешка Робева и нейните момичета"), Голямата награда от Международния кинофестивал в Сараево (за "Лейди Зи", 2005) и др. Член е на Европейската филмова академия. Почетен професор на НБУ, където преподава и до днес.

На "София филм фест" през март бе премиерата на последния му филм "Записки по едно предателство", който разказва за предателя на Бенковски дядо Вълю. Срещата на филма, продуциран от БНТ, с широката публика предстои.

Последвайте ни и в google news бутон