facebook
twitter

Култура

Галерия "Уфици" иска помощ от Берлин за открадната картина

266
Прочутата "Ваза с цветя" на Ян ван Хьойсум.

Галерия "Уфици" във Флоренция апелира в Берлин за помощ, за да получи обратно открадната холандска картина от XVIII век от германско семейство. "Призив към Германия за 2019 г.: Искаме известната "Ваза с цветя" от холандския художник Ян ван Хьойсум, която е била открадната от нацистки войници, да бъде върната в галерия "Уфици", каза германският директор на музея Ейке Шмид. Според Шмид маслената живопис "понастоящем е в германско семейство, което след толкова време все още не е върнало картината в музея въпреки многото искания на италианската държава".

Преди да бъде откраднат по време на Втората световна война, натюрмортът, който е с размери 47х35 см, е бил част от колекция, собственост на друг известен музей във Флоренция - "Палацо Пити". След транспортирането до Германия местонахождението на работата остава неизвестно до 1991 г., когато Германия се обедини, каза Шмид.

Ван Хьойсум е прочут майстор на натюрморти и докато творбата му не бъде върната, "раните от Втората световна война и нацисткия терор няма да бъдат излекувани", твърди директорът на музея. Шмид призова Германия "да премахне давността за произведения, откраднати по време на конфликта, и да гарантира, че те могат да бъдат върнати на законните им собственици".

Междувременно черно-бяло копие на "Ваза с цветя" беше поставено във вторник в галерия "Уфици" с пояснението "откраднато" на английски, немски и италиански език. Кратка бележка разказва на посетителите, че работата е била изнесена от нацистки войници през 1944 г. и сега е част от немска частна колекция.

 

Ключови думи:

Уфици, картина, открадната
Все още няма коментари

Още

Италия отказа да изпрати на Лувъра картини на Леонардо да Винчи
За пръв път арабка спечели престижен литературен конкурс 

22.05.2019

44
Скулптурата „Заек“ стана най-скъпото произведение на жив творец

16.05.2019

1942 20

Влез или се регистрирай за да коментираш

×